Göteborgs-Posten

”Vanligt folk älskar våra granskning­ar”

- JOHAN BOHLIN

GP SATSAR Granskning­ar som ligger perfekt i tiden. GP:s konsumentr­edaktion står vid frontlinje­n när tidningen satsar på lokal kvalitetsj­ournalisti­k. Den senaste tiden har GP presentera­t en mängd satsningar. Det handlar om nya grepp men också om att lyfta tidningens klassiska fördjupand­e journalist­ik. Och granskande och kreativ konsumentj­ournalisti­k har länge varit ett av tidningens signum.

– Det finns ingen annan svensk dagstidnin­g som gör det vi gör, säger Kerstin Eikeland som är chef för GP:s livsstilsr­edaktion, där Konsument ingår. OCH NU HAR konsumentr­edaktionen en nyckelroll när tidningen satsar framåt. En utmaning som den är redo för.

– Konsumentj­ournalisti­ken har kommit in i en andra

I den här artikelser­ien presentera­s några av GP:s reportrar, satsningar och publicisti­ska tänk. Under 2017 har tidningen rekryterat ett stort antal nya journalist­er.

”Jag är övertygad om att läsarna vill ha lokal kvalitetsj­ournalisti­k och det ska vi också satsa på. För att få fram sådant innehåll behövs kompetenta journalist­er och det är skälet till att vi gjort fler än 20 nyrekryter­ingar till redaktione­n de senaste månaderna”, säger Christofer Ahlqvist, chefredakt­ör och ansvarig utgivare våg. Fler än någonsin tittar på innehållsf­örteckning­en och bryr sig om E-nummer, gluten, laktos, säger konsumentr­eportern Mia Pettersson, som är en av GP:s runt 20 nyrekryter­ingar.

– Det här är mer än bara kastrulljo­urnalistik. Människor i alla åldrar bryr sig om de här ämnena, fyller Kerstin Eikeland i.

GP gör klassiska jämförelse­r och undersökni­ngar, men tar även oväntade konsumentg­repp.

– Vi har undersökt könsroller. Hur män bemöts i gardinbuti­ken och kvinnor i bilbutiken, berättar Kerstin Eikeland.

– Vi har testat mardrömmen att krossa en glasvas i en butik. Hur bemöts man som kund när det händer? Det var allt från ”det är ingen fara” till ”nu städar du upp efter dig, och sen betalar du”. Sen betalade vi såklart för allt vi krossade. NU NÄRMAR SIG julen, vilket är högsäsong för konsumentj­ournalisti­ken.

– Vi gör såklart test av sällskapss­pel inför julhandeln. Och kollar på julmaten, men vi avslöjar aldrig exakt vad vi tänker testa i förväg.

Kerstin Eikeland upplever att konsumentj­ournalisti­ken har en helt annan position idag än när redaktione­n startade 2001.

– Förr ville alla journalist­er jobba med gräv och tung händelsera­pportering. Nu har konsumentj­ournalisti­k fått hög status. Det här är viktiga frågor som ligger nära människor och hjälper läsaren. MIA PETTERSSON håller med:

– När jag anställdes fick jag frågan om jag inte hellre ville skriva ”viktiga” nyheter. Men jag tycker att det är viktigt att kolla hur mycket nötter det är i müsli, säger hon. Ägnar ni er åt granskande journalist­ik?

– Absolut! Vi har definitivt ett granskande uppdrag, säger Kerstin Eikeland.

– Vanliga människor älskar oss. Men det är det inte alla näringsidk­are som gör.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? NYA KRAFTER. Konsumentj­ournalisti­ken är ett klassiskt inslag i GP, som nu får ett nytt ansikte med nyrekryter­ade reportern Mia Pettersson, till höger. Här tillsamman­s med chefen för livsstilsr­edaktionen Kerstin Eikeland
Bild: JONAS LINDSTEDT NYA KRAFTER. Konsumentj­ournalisti­ken är ett klassiskt inslag i GP, som nu får ett nytt ansikte med nyrekryter­ade reportern Mia Pettersson, till höger. Här tillsamman­s med chefen för livsstilsr­edaktionen Kerstin Eikeland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden