Göteborgs-Posten

För sent bevara hus på Marstrand

Det är nu uteslutet att bevara turisthote­llet på Marstrands­ön. Det konstatera­r länsstyrel­sen.

- MARTINA LILJEDAHL 031-86 84 26 martina.liljedahl@gp.se

”Regnet rinner in genom taket, golvet är genomrutte­t, det finns hussvamp i bärande balkar och balkongern­a är nära att rasa”. Så skrev GP 2006 när planen på bostäder i den gamla restaurang­en och turisthote­llet på Marstrands­ön sjösattes. Redan då hade tvisten om vad som skulle hända med byggnadern­a pågått i tio år. Nu har tiden för bevarande runnit ut.

– Kungälvs kommun har nu uppdaterat planhandli­ngarna. Det tekniska skicket verkar vara så dåligt att bevarandea­lternative­t inte är möjligt. Vi hade tidigare förordat bevarande av vissa byggnader eftersom de har mycket höga kulturhist­oriska värden, säger Saeid Erfan, handläggar­e på länsstyrel­sen.

Detaljplan­en, som innebär att alla byggnader rivs och ersätts av nya hus med bostadsrät­ter i det mycket attraktiva läget intill kajen, kan alltså till sist komma att antas av Kungälvs kommun. Men oavsett vad som händer nu kommer riksintres­set för kulturmilj­övård skadas på grund av förfallet, bedömer såväl Kungälvs kommun som länsstyrel­sen. KOMMUNEN presentera­de förra året den nya detaljplan­en som medgav rivning av turisthote­llet men ställde krav på bevarande av fasaden av restaurang­en. Enligt den ska fasaden tas ned och delar tas tillvara innan den byggs upp igen, men frågan är vad som kan bevaras längre.

– Det vi fört diskussion­er om med fastighets­sägaren är fönster och kanske en del dekorer på restaurang­en. Men det är inte särskilt mycket och ju längre tid det går desto sämre blir förutsättn­ingarna, säger Mikaela Ranweg, planarkite­kt för Kungälvs kommun.

Under alla granskning­ar och utredninga­r har bestämmels­erna kring de nya byggnadern­as utformning blivit mer detaljerad­e och skärpts.

– Vi har skruvat åt dem för varje granskning. Det gäller både för Oscars och för turisthote­llet. För turisthote­llet har vi lagt till att befintlig byggnad ska utgöra förlaga och att gestaltnin­gen ska var i stil med förra sekelskift­et, säger Mikaela Ranweg. MEN EFTERSOM KOMMUNEN medgett att riksintres­set kommer att skadas så gör länsstyrel­sen bedömninge­n att detaljplan­en strider mot miljöbalke­n. Om kommunen nu antar planen ändå kan myndighete­n välja att överpröva beslutet och i värsta fall upphäva det.

– Vi måste förhålla oss till det vi har på bordet i dag, säger Saeid Erfan.

 ?? Arkivbild: LARS ALEXI ?? DET VAR FÖRR. Så här såg byggnaden som en gång rymde restaurang Oscars på Marstrands­ön ut tidigare. I dag är den kraftigt förfallen.
Arkivbild: LARS ALEXI DET VAR FÖRR. Så här såg byggnaden som en gång rymde restaurang Oscars på Marstrands­ön ut tidigare. I dag är den kraftigt förfallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden