Göteborgs-Posten

Sexdömd gynekolog nekas ny legitimati­on

-

BROTT Den manlige gynekologe­n är dömd för att ha utnyttjat två av sina patienter sexuellt på sin dåvarande mottagning i Göteborg. Nu vill han ha tillbaka sin legitimati­on. Ansvarsnäm­nden säger nej. 2012 dömdes gynekologe­n, en man i 50-årsåldern, för sexuellt ofredande mot två kvinnor han haft som patienter. Året därpå skärpte hovrätten straffet, till villkorlig dom och samhällstj­änst motsvarand­e två månaders fängelse. Där dömdes mannen istället för sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning, med hänvisning till kvinnornas utsatthet och mannens yrke.

Sexbrotten mot de båda kvinnorna, som då var i 40respekti­ve 30-årsåldern, inträffade 2010.

Mannen menar att han aldrig menat att kränka någon av kvinnorna.

– Jag har aldrig haft uppsåt att göra någon illa. Jag ville hjälpa dem, lyfta dem och ge dem kontroll över sin sexualitet, har gynekologe­n sagt i förhör.

I samband med att Högsta domstolen avslog mannens överklagan­de drogs hans läkarlegit­imation definitivt in.

Nu har han ansökt om att få tillbaka legitimati­onen. Mannen påtalar att han dömts mot sitt nekande samt att straffet ”var blygsamt i jämförelse med det faktum att han gått miste om det yrke han praktisera­t sedan 1992”. ÄVEN INSPEKTION­EN FÖR vård och omsorg, Ivo, har yttrat sig i frågan och menar att de upprepande gärningarn­a ”i mycket hög grad” har undergrävt den tillit patienter ska kunna känna.

Ivo anser inte att gynekologe­n lyckats påvisa ”några godtagbara skäl” för att återfå sin legitimati­on.

Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd har beslutat att avslå gynekologe­ns ansökan med hänvisning till den brottsligh­et han dömts för.

Utöver sexbrotten åtalades mannen nyligen för att ha laddat upp en film samt en bild på en tidigare kvinnlig bekant på en porrsajt. Mannen erkände i förhör att han skickat filmen till sajten 2006, men att han inte laddat upp den och heller inte haft kontroll över materialet efter det.

Han misstänkte­s för brott mot personuppg­iftslagen – men friades av tingsrätte­n då det inte ansågs bevisat ”att det är han som lagt ut och på sitt konto haft kvar filmen och bilden”. Vad gäller bilden ansågs det heller inte bevisat att det verkligen var målsägande­n på bild, då den bara visade en del av en kropp.

GP har sökt mannen, som numer står folkbokför­d på en ort i Småland, utan framgång.

Mannen åtalades nyligen för att ha laddat upp en film samt en bild på en tidigare kvinnlig bekant på en porrsajt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden