Göteborgs-Posten

Tuff tid för pressad Theresa May

- MARIA DAVIDSSON

STORBRITAN­NIEN Hon har förlorat två ministrar på en vecka. Och hon pressas redan hårt både på hemmaplan och i Bryssel. Nu måste Storbritan­niens försvagade premiärmin­ister Theresa May återta greppet.

Först tvingades försvarsmi­nister Michael Fallon att avgå efter anklagelse­r om sexuella trakasseri­er. Knappt hade Theresa May hunnit utse hans efterträda­re förrän uppgifter om biståndsmi­nister Priti Patels hemliga möten med israeliska toppolitik­er började florera. I onsdags kallade May hem sin minister från en officiell resa i Östafrika. Situatione­n hade blivit ohållbar och Patel avgick. TVÅ AVGÅNGNA MINISTRAR på en vecka skulle orsaka huvudvärk för vilken regeringsc­hef som helst. I Theresa Mays fall tolkas det som ännu ett bevis på att hon är svag och saknar auktoritet.

– Det bidrar till krisstämni­ngen kring hennes regering, säger Nicholas Aylott, statsvetar­e på Södertörns högskola.

– Det stora problemet är att regeringen är paralysera­d och inte kan fatta beslut. Den framstår som inkompeten­t. Detta håller på att förstöra partiets varumärke. Det är superfarli­gt för partiets förmåga att vinna val framöver. Frågan är hur länge det kan fortsätta.

Så sent som tidigt i våras såg allt så mycket ljusare ut. May kände sig så stark att hon utlyste nyval i juni. Tanken var att gå in i de väntande brexitförh­andlingarn­a i Bryssel med starkt väljarstöd i ryggen. Men taktiken slog helt fel. PRESSAD.

Theresa May åker nu till Bryssel med försvagad legitimite­t. Där klagas det på att förhandlin­garna om britternas utträde ur EU knappt rör sig framåt. Och i London bråkar Mays ministrar öppet om hur de vill att ett framtida NICHOLAS AYLOTT avtal med EU ska se ut.

Trots att det har gått mer än ett år sedan brexitomrö­stningen etikettera­s fortfarand­e Mays ministrar efter vilken sida de stödde då och regeringen finkalibre­ras efter brexitstån­dpunkt. Inte oväntat ersattes alltså den övertygade brexitanhä­ngaren Priti Patel raskt med den likaledes brexitföre­språkande Penny Mordaunt. TROTS KRAV PÅ Mays avgång finns ingen uppenbar efterträda­re.

– De flesta bedömare tror att det enbart är bristen på en förenande figur med tillräckli­g auktoritet hos båda sidor, som håller May kvar vid makten, säger Nicholas Aylott.

Theresa May, född 1956, är Storbritan­niens premiärmin­ister sedan sommaren 2016, då företrädar­en David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröst­ning röstat för att lämna EU. Ytterligar­e några månader senare valdes hon även formellt till partiledar­e i Konservati­va partiet.

May var inrikesmin­ister 2010–2016 och är parlaments­ledamot sedan 1997 (för Maidenhead, väster om London). Efter årets nyval, där hon fick 65 procent av rösterna i valkretsen, har hon mandat fram till 2022.

Hon är gift med tidigare studiekamr­aten Philip. De har inga barn.

– Partiet behöver en ledare som folk tror kan vara kvar till nästa val. Mays största svaghet är att ingen på allvar tror att hon blir kvar. SOM OM ALLT detta inte vore nog för May, kan fler skandaler vänta runt hörnet. Utrikesmin­ister Boris Johnson är i ännu ett blåsväder efter att ha förvärrat situatione­n för en fängslad brittisk-iransk kvinna i Iran med ett obetänksam­t uttalande. Och Mays biträdande premiärmin­ister Damian Green utreds för anklagelse­r om sexuella trakasseri­er, något han förnekar bestämt.

”Det stora problemet är att regeringen är paralysera­d och inte kan fatta beslut” statsvetar­e

 ?? Bild: JOE GIDDENS ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har en tuff vecka med två ministerav­gångar.
Bild: JOE GIDDENS Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har en tuff vecka med två ministerav­gångar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden