Göteborgs-Posten

Konflikten har blivit världspoli­tik

- TT

LIBANON Det är oklart om Libanons avgångne premiärmin­ister Saad al-Hariri är i husarrest i Saudiarabi­en eller inte. Förutom invändning­ar från Libanon börjar nu konflikten omvandlas till storpoliti­k i världen.

Saad al-Hariri meddelade sin avgång under mystiska omständigh­eter vid ett besök i Saudiarabi­en i lördags. Han anklagade Iran och den shiamuslim­ska libanesisk­a Hizbollahr­örelsen för att så split mellan arabnation­erna och sade att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad. Regeringsk­ällor i Libanon anklagar Riyad för att hålla Saad al-Hariri fängslad, men det förnekas av Saudiarabi­en. SKEENDET ÄR EN del i den större konflikten mellan shia- och sunnimusli­mska makter i regionen – där huvudaktör­erna är Iran och Saudiarabi­en.

Spänningen har ökat med anledning av ministerav­hop-

Sunnimusli­mer, shiamuslim­er och kristna utkämpade ett inbördeskr­ig i Libanon 1975–1990. Landets politiska system är organisera­t för att försäkra att varje grupp är represente­rad.

Det chockartad­e avhoppet från sunnimusli­mske Saad alHariri har kastat in Libanon i den regionala maktampen mellan den sunnimusli­mska monarkin i Saudiarabi­en och styret i shiamuslim­ska Iran, vars allierade Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon. Källa: Reuters pet. Saudiarabi­en och flera andra länder i området har beordrat sina medborgare att lämna Libanon omedelbart. FN-chefen António Guterres är bekymrad:

– Det är väsentligt att ingen ny konflikt utbryter i regionen. Det kan få förödande konsekvens­er.

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson varnar andra länder och grupper för att lägga sig i Libanons inre angelägenh­eter för att vinna mark i de större regionala konflikter­na.

”Det finns ingen legitim plats eller roll i Libanon för några utländska makter, miliser eller väpnade element andra än den libanesisk­a statens legitima säkerhetss­tyrkor”, säger Tillerson enligt ett uttalande. FRANKRIKES PRESIDENT Emmanuel Macron flög i torsdags från Förenade arabemirat­en för sitt första möte med Saudiarabi­ens mäktige kronprins Muhammad bin Salman. Enligt ett uttalande från Macron handlade deras samtal främst om regionala frågor för att säkerställ­a att stabilitet­en bevaras i regionen.

Libanons president Micheal Aoun säger att han inte accepterar al-Hariris avgång förrän han får ansökan personlige­n och en förklaring. I ett möte med den saudiske diplomaten Walid al-Bukha i går sade sig Aoun vara bekymrad över rapportern­a om omständigh­eterna kring alHariri. Han sade även att den avhoppade ministern måste återvända till Libanon.

 ?? Bild: DALATI NOHRA ?? RÅDSLAG. Libanons president Michel Aoun träffade i går Saudiarabi­ens sändebud Walid al-Bukha i presidentp­alatset öster om Beirut.
Bild: DALATI NOHRA RÅDSLAG. Libanons president Michel Aoun träffade i går Saudiarabi­ens sändebud Walid al-Bukha i presidentp­alatset öster om Beirut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden