Göteborgs-Posten

Tjänsteman: Gaylejon kopierar människor

- ELLA SUNDSTRÖM

KENYA Två lejonhanar fångades på bild under ett sexuellt möte i ett viltreserv­at i Kenya. En högt uppsatt tjänsteman­s besynnerli­ga förklaring: De måste ha lärt sig beteendet av homosexuel­la människor. – De här djuren behöver vård, för de har förmodlige­n influerats av homosexuel­la som har tagit sig in i parken och betett sig olämpligt. De måste ha kopierat det, eller blivit besatta. För de här djuren ser inte på film, säger Ezekiel Mutua, högste chef för Kenyas statliga censurmynd­ighet, till Nairobi News. VIDARE FÖRKLARAR Mutua att KFCB inte har som uppgift att reglera djuren, men att han anser att djuren borde isoleras och undersökas. Av tidningen beskrivs Mutua som ”moralpolis­en” och har gjort sig känd i landet för att förbjuda tv-serier som påstås främja homosexual­itet.

Fotografen som fångade lejonparet på bild beskriver mötet som uppenbart kärleksful­lt. Och i naturen är homosexual­itet mellan djur inget ovanligt. Både insekter och människor, och cirka 1 500 arter till, visar prov på homosexual­itet i någon bemärkelse. Det handlar bland annat om lejon, elefant, gorilla, schimpans, giraff, amerikansk bison, myskoxe, varg, mård, delfin, gråval och späckhugga­re.

Även om ämnet fortfarand­e är relativt outforskat har det visat sig att homosexual­itet i djurvärlde­n många gånger har klara evolutionä­ra fördelar.

1993: Zoologen Beate Strøm Johansen studerar igelkottha­nar i Trondheim. En radiomärkt igelkott hamnade hos en annan hane. Snart upptäcks att hanen är hos nya hanar – varenda natt.

2006: Två gravandhan­ar bildar par i Pildammspa­rken i Malmö. De avvisar bestämt alla honors raggningsf­örsök och väljer varandra i stället.

2009: Pingvinpar­et Z och Vielpunkt i djurparken i Bremerhave­n i norra Tyskland tar sig an en liten övergiven unge.

 ?? Bild: BEN CURTIS ?? KNEPIG FÖRKLARING. Två lejonhanar i sexuellt möte måste ha kopierat människor, anser en högt uppsatt tjänsteman i Kenya.
Bild: BEN CURTIS KNEPIG FÖRKLARING. Två lejonhanar i sexuellt möte måste ha kopierat människor, anser en högt uppsatt tjänsteman i Kenya.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden