Göteborgs-Posten

Optimism om tyska koalitions­förhandlin­gar

- TT

TYSKLAND Kamp mot kärnvapen, restriktiv­itet i vapenexpor­ten samt goda relationer till både Nato och Ryssland. I Tyskland försöker fyra partier enas om ett underlag för ett framtida regeringss­amarbete – och nu luftas försiktig optimism.

– Vi har satt segel, vi rör oss framåt. Men jag skulle fortfarand­e vilja ha mer vind från alla sidor, säger Michael Kellner, miljöparti­et De grönas generalsek­reterare, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Nedräkning­en har börjat i Tyskland. På torsdag i nästa vecka ska den brokiga grönmitten-höger-skaran ha enats om ett gemensamt utkast, som i sin tur ska ligga till grund för formella koalitions­förhandlin­gar. Sonderings­samtalen kantades till en början av konflikter och ultimatum, men de senaste dagarna tycks tongångarn­a ha blivit något mer försonliga.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkels kristdemok­ratiska union vill omvandla ESM till en europeisk valutafond. MICHAEL KELLNER,

Också Michael GrosseBroe­mer, chefsinpis­kare i parlamente­t förbundsda­gen för förbundska­nsler Angela Merkels krisdemokr­atiska CDU, säger att partierna nått många kompromiss­er.

– Vi ser med självförtr­oende fram mot nästa vecka. Vi står inför den avgörande veckan, säger han. ENLIGT ETT UTKAST som nyhetsbyrå­n Reuters sett har partierna enats om fortsatt åtagande gentemot Nato och Tyskland förbindels­e med USA, men också att goda relationer med Ryssland eftersträv­as.

Partierna är också överens om att sätta in en diplomatis­k offensiv i kampen mot kärnvapen, att vara restriktiv­a med den tyska vapenexpor­ten och att verka för en gemensam hållning för EU:s vapenexpor­t. DESSUTOM UNDERSTRYK­ER dokumenten vikten av världshand­el och att stärka rollen för Världshand­elsorganis­ationen WTO.

De gröna har i veckan antytt

Parlaments­valet i Tyskland 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD.

Förbundska­nsler Angela Merkels parti Kristdemok­raterna och dess systerpart­i i Bayern blev visserlige­n största partigrupp, men tappade nära nio procentenh­eter jämfört med valet 2013 och hamnade på 33 procent, det sämsta resultatet sedan förbundsre­publikens barndom.

Även Socialdemo­kraterna anförda av Martin Schulz gjorde ett historiskt dåligt val, med 20,5 procent – det sämsta resultatet i efterkrigs­tid.

Valets stora vinnare var högerpopul­istiska AFD, som med 12,6 procent blev tredje största parti och därmed kom in i förbundsda­gen.

”Vi har satt segel, vi rör oss framåt. Men jag skulle fortfarand­e vilja ha mer vind från alla sidor.”

att de kanske kan släppa kravet på förbud mot förbrännin­gsmetoder till 2030, samt stängning av kolkraftve­rk.

Också liberala FDP visar kompromiss­vilja. Partiledar­en Christian Lindner säger i en intervju med Der Spiegel att partiet backar från tidigare krav om att fasa ut EU:s stödfond ESM.

– Som elvaprocen­tsparti kan man inte diktera vägen för Tyskland och hela Europa, säger han.

Merkels kristdemok­ratiska union vill omvandla ESM till en europeisk valutafond som kontroller­ar euroländer­nas budgetpoli­tik.

miljöparti­et De gröna

 ?? Bild: MICHAEL KAPPELER ?? MÅSTE KOMROMISSA.
Bild: MICHAEL KAPPELER MÅSTE KOMROMISSA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden