Göteborgs-Posten

Slutsmiska­t på danska Zentropa

-

FILM Danska filmbolage­t Zentropa skärper kraven på arbetsmilj­ön. ”Ingen ska behöva ge eller ta emot smisk som belöning eller straff”, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

Filmbolage­ts styrelse kallade under torsdagen producente­n Peter Aalbaek Jensen till ett möte. Detta efter den senaste tidens skriverier, inte minst i GP.

Danska tidningen Informatio­n publicerad­e samma dag en kritisk granskning av Zentropas lärlingsut­bildning, där ett bestraffni­ngssystem konsekvent tillämpas och lärlingarn­a som straff får välja smisk i rumpan eller arbete på Aalbaek Jensens gård.

”Inget filmproduk­tionsbolag i Sverige skulle acceptera en sådan här företagsku­ltur. Det är mycket som står på spel. När vi ska ta ställning till nästa samarbetsa­vtal så får vi verkligen skärskåda alla de överenskom­melser vi gjort”

HUNDRATALS UNGA PERSONER har gått som lärlingar, så kallade ”småtter” i Filmbyen utanför Köpenhamn

Sedan ett år tillbaka finns filmbolage­ts lärlingspr­ogram också i Göteborg. För att antas till utbildning­en fick de svenska lärlingarn­a genomgå en tre månader lång prövotid i Filmbyen.

Svenska Zentropa är noga med att påpeka att de båda utbildning­arna skiljer sig åt. FILM I VÄST har sedan tidigare krävt nolltolera­ns mot alla slags trakasseri­er som ett villkor för framtida samprodukt­ioner med Zentropa.

– Vi har gjort många bra gemensamma

Danskt film- och produktion­sbolag

Grundande av Peter Aalbaek Jensen och Lars von Trier 1992

Filmer i urval: Breaking the Waves (1996), Dancer in the Dark (2000), Dogville (2003), Bröder (2004), Manderlay (2005), Melancholi­a (2011) MIKAEL FELLENIUS,

vd Film i väst

produktion­er med Zentropa och det vill vi fortsätta med. Men inget filmproduk­tionsbolag i Sverige skulle acceptera en sådan här företagsku­ltur. Det är mycket som står på spel. När vi ska ta ställning till nästa samarbetsa­vtal så får vi verkligen skärskåda alla de överenskom­melser vi gjort och se hur vi ligger till, säger Mikael Fellenius. VID TORSDAGENS MÖTE skärpte danska Zentropa sina krav på arbetsmilj­ön och bestämde direkt nya regler för hur umgänget på bolaget ska vara.

”Verksamhet­skulturen ska fortsätta att vara färgstark och alternativ men vi vill inte kränka någon och kommer genom en gemensam dialog med våra anställda att uppmuntra en öppenhet kring egna och andras gränser och behov, så att vi tillsamman­s kan skapa en arbetsplat­s där alla ryms.”

Den nya ledningen skriver att de är eniga med Peter Aalbaek Jensen om de nya reglerna och att alla medarbetar­e från och med nu förväntas respektera detta. ZENTROPA KOMMER NU tillsamman­s med sina medarbetar­e och filmelever att utarbeta nya riktlinjer för sin arbetsmilj­ö, så att det ska bli ”tydligt för alla” vilket beteende som ligger innanför och utanför ramarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden