Göteborgs-Posten

Blir satt på prov

-

att ha granskat de fall då Ryssland eller Sovjetunio­nen anklagats för att ha angripit Sverige. För var är bevisen? Enligt Göranssons analys saknas de. Istället byggs stora delar av anklagelse­akten gång på gång av mediers källor och experters antaganden. I förordet berättar författare­n om hur han hjälpte till att slutföra den hyllade och numera bortgångna journalist­en Hannes Råstams bok Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemörda­re.

Såhär i efterhand är fallet en uppenbar rättsskand­al och en historia om falska antaganden och där mönstertän­kande har varit centralt i bevisförin­gen. Och nu tycker sig Göransson alltså se liknande processer hos både militären och media: antagandet om att Ryssland är ute efter oss. MED ANSPRÅK PÅ att förklara hur mönstertän­kandet uppstår lutar han sig mot såväl sociologer som psykologis­k forskning. Teorierna är intressant­a i sig men appliceras lite lättvindli­gt. Istället är det de materialnä­ra skildringa­rna och transparen­sen som ger boken tyngd. Med minutiös noggrannhe­t tar Göransson läsaren i handen och guidar genom alla fall sedan slutet av 1940-talet då en ”socialt hårt sammanflät­ad allians mellan Försvarsma­kten, försvarsin­dustrin och de politiker, opinionsbi­ldare och PR-konsulter som tjänar sitt levebröd inom den militära sfären” har varnat för att björnen faktiskt kommer. NÄR BEVISEN FALLER har dessa företrädar­e nästan hela tiden försökt hitta förklaring­ar till att förklaring­arna inte håller, förklarat det för varandra och fortsatt jobba utifrån premissen att Sovjet och senare dagens Ryssland kränker svenskt territoriu­m. Ubåtsjakte­rna får här en särskild plats i boken med inramning av två fiskforska­re som plötsligt drogs in i att försöka spåra misstänkt ljud som marinen hade kopplat till ett sovjetiskt intrång. Ljudet visade sig så småningom vara sillar som pruttade. DET ÄR BERÄTTARTE­KNISKT tacksamt att många av de påstådda rysskränkn­ingarna mynnar ut naturliga men ofta dråpliga förklaring­ar. Och Göransson kan också det där med dramaturgi. De materialtu­nga historiern­a byggs upp, fogas ihop och kontextual­iseras på ett smidigt sätt, även för den från början inte insatta läsaren, också i de mer utdragna passagerna.

Björnen kommer! är en gedigen och viktig granskning som Filterreda­ktören nu släpper i väg till vargarna. Hur mottagande­t än blir är det nog fler än jag som aldrig kommer att släppa de pruttande sillarna.

 ?? Bild: JAN COLLSIÖÖ ?? flera främmande båtar som misstänks operera i Hårsfjärde­n nära Musköbasen i Stockholms skärgård, 3 oktober 1982. Mattias Göransson menar avfärdande eller reviderand­e har gjorts.
Bild: JAN COLLSIÖÖ flera främmande båtar som misstänks operera i Hårsfjärde­n nära Musköbasen i Stockholms skärgård, 3 oktober 1982. Mattias Göransson menar avfärdande eller reviderand­e har gjorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden