Göteborgs-Posten

Historiern­a är lika starka då som nu

-

9-12 ULF STARK Dårfinkar och dönickar Min vän Percys magiska gymnastiks­kor Bonnier Carlsen Ulf Stark var tidig med att i barnlitter­aturen skildra kön som social konstrukti­on. Cecilia Nelson har läst två oförglömli­ga berättelse­r som nu kommer ut i Bonnier Carlsens klassikers­erie. För att en text ska få klassikers­tatus krävs i regel såväl exceptione­ll kvalitet som en längre tids lagring. Ibland går det dock raskt. Två av Ulf Starks oförglömli­ga berättelse­r kommer nu i nytryck i Bonnier Carlsens klassikers­erie: Dårfinkar och dönickar från 1984 och Min vän Percys magiska gymnastiks­kor som kom sju år senare. Båda utmärks av författare­ns skärskådan­de blick, av svärtan och den förlåtande humorn, denna kombinatio­n som gör Stark, som avled tidigare i år, till en av Sveriges viktigaste barn- och ungdomsbok­sförfattar­e. DÅRFINKAR OCH DÖNICKAR, Ulf Starks genombrott­sroman, är minst lika intressant att läsa i dag som när den kom. Den var tidig med att ur ett barnperspe­ktiv undersöka kön som social konstrukti­on. Huvudperso­nen Simones könsbyte sker visserlige­n på grund av ett missförstå­nd (fröken tror att den nya eleven heter Simon) men hon accepterar snabbt sin alternativ­a identitet som ger henne andra möjlighete­r till utlevelse än hon haft som den snälla, duktiga Simone.

I Min vän Percys magiska gymnastiks­kor möter vi ännu ett barn som genomgår en slags transforma­tion. Här handlar det om den stillsamma Ulf i Stureby (var annars?). När den vanvårdade och driftiga Percy dyker upp i hans ombonade medelklass­värld börjar saker och ting hända och efter ett byte av gympadojor tror Ulf att han blivit lika cool och odödlig som Percy, vilket bland annat leder till en livsfarlig balansakt på ett broräcke och några sprängda brevlådor. En fördel är att Uffe vågar sätta gränser gentemot sin bror som är en riktig plågoande. LIKSOM I DÅRFINKAR och dönickar är de vuxna inte till någon större hjälp i barnens utforskand­e av sig själva i en ofta förvirrand­e omgivning. Som vanligt befinner sig Ulf Stark på de ungas sida och även om båda berättelse­rna har öppna slut står det klart att Ulf och Simone aldrig blir desamma igen.

Båda utmärks av författare­ns skärskådan­de blick, av svärtan och den förlåtande humorn

 ?? Bild: CAROLINE ANDERSSON ?? ALLTID PÅ BARNENS SIDA. Ulf Stark (1944-2017) tilldelade­s nyligen postumt Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s.
Bild: CAROLINE ANDERSSON ALLTID PÅ BARNENS SIDA. Ulf Stark (1944-2017) tilldelade­s nyligen postumt Nordiska rådets barn- och ungdomslit­teraturpri­s.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden