Göteborgs-Posten

Toppmöte om film i Göteborg

- MARIA DOMELLÖF-WIK

FILM Alice Bah Kuhnke går i spetsen för en större diskussion om den statliga filmpoliti­ken.

Den statliga filmpoliti­ken fyller ett år i januari. Men vad har hänt och vad har den enorma förändring­en för finansieri­ngen av svensk film egentligen inneburit hittills? Och hur ser det ut framöver? DEN 26 JANUARI samlar arrangörer­na för Göteborgs filmfestiv­al nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbransc­hens tyngsta aktörer och landets samtliga regionala produktion­s- och resurscent­rum, för aTt under en heldag diskutera den framtida svenska filmpoliti­ken.

– Jag och många med mig har saknat en initierad och driven filmpoliti­sk diskussion, så det här känns jättekul, säger Jonas Holmberg, konstnärli­g ledare för Göteborgs filmfestiv­al. ENLIGT HONOM ÖPPNAR den nya statliga filmpoliti­ken upp för en förnyad och delvis annorlunda diskussion om framtida svensk film.

– Det finns ett fönster som tilllåter den som vill att vara mer av en visionär.

”Nu är det dags för politikern­a att komma ut på banan”

JONAS HOLMBERG

Göteborgs filmfestiv­al

I och med den statliga filmpoliti­ken måste politiker nu i än högre utsträckni­ng ta ställning i filmpoliti­ska frågor, påpekar Jonas Holmberg.

– Tidigare har de kunnat gömma sig bakom filmavtale­t, men nu är det dags för politikern­a att komma ut på banan och visa var de står. CONNY BRÄNNBERG är ordförande för Västra Götalandsr­egionens kulturnämn­d:

– Vi är, som den största svenska filmregion­en, gärna värdar för detta första filmpoliti­ska samtal. Den regionala och lokala nivån har en stor betydelse för filmens utveckling och vi har många erfarenhet­er att bidra med, säger han i ett pressmedde­lande.

Konferense­n, som fått rubriken Filmpoliti­skt toppmöte 2018, kommer att äga rum på Auktionsve­rkets kulturaren­a. Mötet avslutas med filmfestiv­alens invigning på biografen Draken vid Järntorget några kvarter därifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden