Göteborgs-Posten

Stina Velocette ger ut låt om #metoo-vågen

- JOHANNA HAGSTRÖM

MUSIK Stina Velocette läste vittnesmål­en i #metoo-rörelsen, där kvinnor berättar om sexuella trakasseri­er. Sedan låste hon in sig i studion i två dagar.

– Det är både min egen och alla andras berättelse­r som är nedkokade i den här låten, säger Stina Velocette.

”Slänger en blick över axeln. Knyter näven runtom nyckeln i handen ... Ska det va såhär?”

Så inleds hennes pinfärska låt, som redan börjat spridas på sociala medier i den stora vågen av #metoo-berättelse­r. I TORSDAGS KVÄLL premiärspe­lades låten i P3:s Musikguide­n. I går lades Ska det va såhär ut på Spotify.

– Jag har fått oväntat många reaktioner, både från vänner och från okända människor som skrivit till mig, både snubbar och tjejer. Vad skriver de?

– Att de skriker, gråter och ryser. Flera snubbar jag känner skriver att ämnet är så himla viktigt och att låten talar till både kvinnor och män.

– Jag vill att det ska vara en kampsång, som ska ge styrka till tjejer men även ge snubbar en tankeställ­are och väcka eftertanke.

Hon skrev och spelade in låten i sin studio på rekordtid, i något som kan beskrivas som ett kreativt, känslomäss­igt rus.

– Jag bara låste dörrarna och var där i två dar helt för mig själv, och skrev och spelade in hela skiten. Vad fick dig att göra det?

– Allt som har kommit upp under #metoo gjorde mig så uppeldad, det var en blandning av alla känslor som väcktes inom mig, jag kände Stina Katrin Velocette Nilson. Yrke: Låtskrivar­e, artist, producent. Bor: I Majorna. Ålder: 34. Bakgrund: Har sjungit i Äkta kärlek med Matilda Sjöström och Serengeti med Liza Mukasa. Aktuell: Med singeln Ska det va såhär på Spotify. Medverkar på Kapten Röds turné Hundralapp­en, som kommer till Globen 16 december. att jag måste göra någonting och få ur mig det här. STINA VELOCETTE KÄNNER sig stärkt av alla kvinnor som berättar och hoppas att hennes låt ska hjälpa ännu fler att skaka av sig skammen och höja sina röster.

– Nu har många börjat plocka av sig ryggsäcken med skam som man burit på i många år. Det är många vars mammor nu berättar saker som de aldrig tidigare har pratat om. Det här har fått saker att hända.

”Nu har många börjat plocka av sig ryggsäcken med skam som man burit på i många år”

DEN 16 DECEMBER, när Kapten Röds hundralapp­enkonsert kommer till Globen i Stockholm, är Stina Velocette med som gäst och då tänker hon spela den nya låten.

– Jag tror att vi är med om något historiskt. I framtiden kommer man se tillbaka på viktiga milstolpar, som ”då fick kvinnor rösträtt” och ”då fick kvinnor rätten till sina kroppar”. Det är nu det sker, nu kör vi ut skiten.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? KAMPVILJA. Alla starka kvinnor som höjer sina röster nu kommer göra historisk skillnad, menar Stina Velocette. ”Ni är mina hjältar och våra döttrar kommer att tacka er.”
Bild: THOMAS JOHANSSON KAMPVILJA. Alla starka kvinnor som höjer sina röster nu kommer göra historisk skillnad, menar Stina Velocette. ”Ni är mina hjältar och våra döttrar kommer att tacka er.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden