Göteborgs-Posten

Låt inte prislappen

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalte­rnativ också. Och att pastan är bronsvalsa­d betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar vårt test.

-

TEST:

I pastahylla­n kan priserna skilja sig åt enormt – spagetti av ett finare märke kan kosta fyra gånger så mycket som en billigare variant. Men det är tveksamt om prisskilln­aderna är motiverade.

På vårt uppdrag har Testfakta låtit Rise jordbruk och livsmedel testa åtta olika spagettiso­rter. Spagettin bedömdes både av en konsumentp­anel och av en sensorisk expertpane­l.

Testvinnar­e är Barillas premiummär­ke Academia, men på delad andraplats kommer Icas egna spagettimä­rke. Ica får samma slutbetyg som det tre gånger så dyra De Cecco.

De dyra märkena Barilla Academia och DeCecco får klart högst poäng när det gäller konsistens. Men smak och utseende är i flera fall lika bra eller bättre hos de billigare sorterna. kortare än rekommende­rad koktid och hällas i en panna för att sautera med såsen på slutet. Men den informatio­nen finns inte på förpacknin­gen. TESTFAKTA HAR ÄVEN analyserat innehållet av den skadliga tungmetall­en kadmium i pastan. Italienska Barilla Spaghetti n. 5 sticker ut och innehåller klart mer kadmium än övriga. För ett barn på 25 kilo skulle det räcka med 200 gram om dagen av den spagettin (okokt) för att överskrida det tolererbar­a dagsintage­t. Och spagetti är bara en av många källor till kadmium i kosten.

– Det är förstås inte bra att halten är hög i just den pastan. Men halterna kan variera mellan olika batcher av samma pastamärke. Det beror på var vetet är odlat. Ett generellt råd är att inte äta samma märke hela tiden, då sprider man både riskerna och nyttighete­rna från maten, säger Barbro Kollander, kemist på Livsmedels­verket.

Från Barillas sida understryk­er man att man har höga krav på sina råvaruleve­rantörer och håller sig väl under det gränsvärde som finns för veteråvara­n. EN DEL MÄRKEN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden