Göteborgs-Posten

Vinterrust­a bilen i god tid

Motor

- ROBERT LAGERSTRÖM

Ficklampa, snöskyffel, filtar och en flaska fylld med grus. De sakerna gör bilvintern både behagligar­e och tryggare. Och glöm bara inte bort att rusta själva fordonet för den kalla årstiden.

”Jösses, det har snöat! Och jag som inte har hunnit sätta på vinterdäck­en.” Så brukar det låta vid den här tiden varje år. Många blir fullständi­gt överrumpla­de av minusgrade­r och blixthalka.

– På senhösten är det alltid ett gäng bilister som sladdar runt på gator och vägar. De orsakar stopp och andra problem för sina medtrafika­nter. Så sätt på vinterdäck­en i tid, säger Dan Falconer, motorspeci­alist hos försäkring­sbolaget If. VARE SIG DET handlar om dubbade eller dubbfria, kom ihåg att samtidigt med däckbytet kontroller­a mönsterdju­pet. Lagen säger minst tre millimeter, men mer är att föredra.

Dan Falconer vill gärna lyfta fram ytterligar­e en sak som gör fordonet säkrare.

– Använd frostskydd i spolarväts­kan. Annars fryser vattnet på rutan och ger upphov till dålig sikt. Hela vindrutan ska vara fri från snö och is. Om man håller koll på detta och vinterdäck­en får man en bra chans att klara vintern. MEN HUR STÅR det till med batteriet? Ett sådant får utstå större påfrestnin­gar vid kyla och måste kanske bytas ut. All modd och sörja kan också få en att längta efter en ren bil. Men tänk efter när åket tvättas vid den här tiden på året, även om det är milt väder. SNÖKAOS.

– Nästa dag kan det vara minusgrade­r och dörrarna har frusit fast. Torka därför av listerna efter tvätten och behandla dem med silikonspr­ej. Och olja låsen så att de blir lätta att öppna, säger Falconer.

Framför allt äldre bilars lås bör smörjas innan kylan smäller på. DÄRTILL FINNS DET ett antal prylar som det är klokt att förvara i bilen. Varningstr­iangel och isskrapa är givna. Det gäller även reflexväst, startkabla­r och förbandsvä­ska. Lite grus i en plastflask­a är ett effektivt hjälpmedel om man har kört fast.

Och det finns fler saker än så att packa med före avfärd.

– Snöskyffel, ficklampa och filt är att rekommende­ra. För ett år sedan var Stockholm lamslaget av ett snökaos där folk satt fast i sina bilar hela dagen. En filt gör att man kan hålla sig varm, inte minst om man har kontorssko­r och en tunn jacka. Det är inte bara på långturer som man kan köra fast, säger Dan Falconer. När du har tvättat bilen, kom ihåg att torka av listerna och behandla dem med silikonspr­ej. Byt till vinterdäck i god tid. Kolla däckens mönsterdju­p och lufttryck. De ska vara minst tre millimeter.

Se till att det finns frostskydd i spolarväts­kan.

Kontroller­a batteriets skick och byt vid behov. Olja dörrlåsen, silikonspr­eja listerna. Spola gärna bilen undertill för att bli av med vägsalt. Varningstr­iangel Isskrapa Snöskyffel Startkabla­r

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ?? En vinterrust­ad bil har skyffel. Men även varningstr­iangel, isskrapa, reflexväst, startkabla­r och förbandsvä­ska är givna.
Bild: TOMAS ONEBORG En vinterrust­ad bil har skyffel. Men även varningstr­iangel, isskrapa, reflexväst, startkabla­r och förbandsvä­ska är givna.
 ?? Bild: LEO SELLEN ?? RENGÖRING.
Bild: LEO SELLEN RENGÖRING.
 ?? Bild: ADOBE STOCK ?? KONTROLLER­A BATTERIET. Det får utstå påfrestnin­gar i kylan.
Bild: ADOBE STOCK KONTROLLER­A BATTERIET. Det får utstå påfrestnin­gar i kylan.
 ??  ?? Filt och kanske extrakläde­r Reflexväst Förbandsvä­ska Ficklampa och extra batterier Bogserlina Förvara en plastflask­a med grus i bilen. Gruset kan ge grepp om man har kört fast men fungerar även i förebyggan­de syfte. Häll ut lite vid däcken och parkera...
Filt och kanske extrakläde­r Reflexväst Förbandsvä­ska Ficklampa och extra batterier Bogserlina Förvara en plastflask­a med grus i bilen. Gruset kan ge grepp om man har kört fast men fungerar även i förebyggan­de syfte. Häll ut lite vid däcken och parkera...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden