Göteborgs-Posten

Jag hoppas att SHL ser – och lär sig något

-

VÄRLDSKLAS­S. KRÖNIKA Jag hoppas att SHL:s ledning sitter i Globen. Det är så här hockey ska paketeras. I världsklas­s.

Det är långa köer vid souvenirfö­rsäljninge­n i Globen. Det påminner nästan om hysterin vid en konsert med norska popduon Marcus & Martinus och trots att det är Ottawa Senators och Colorado Avalanche som flyttat NHL till Stockholm är det tröjor med New York Rangers och Henrik Lundqvists namn till försäljnin­g.

Fast på läktaren dominerar Avs-fansen tröjmässig­t.

Det kanske blir så när kapten Gabriel Landeskog bjudit in hela släkten och alla vänner han kan tänka sig – och faktiskt spelat för Djurgården i samma arena. ”Det blir faktiskt inte coolare”, säger Gabbe. Och när Peter Forsberg, den mäktige nummer 21, kommer in för att droppa pucken ... ja, då studsar arenabolle­n nästan iväg.

Just såna här hyllningar måste SHL ta till sig 08-tryck. Det är nästan 50 000 på Friends Arena för VM-kval och 13 396 (utsålt!) i Globen för NHL-hockey. Det är en bra sportkväll i landets huvudstad. Nationalså­ngsdissen. Sen när blev det fult att hylla sitt land? Ta tillbaka nationalså­ngen i SHL. – och ta efter. Nationalså­ngerna, både USA:s och Kanadas förstås, är som vanligt lika gåshudsfra­mkallande som om vi suttit i Madison Square Garden eller Air Canada Centre i NHL. Hela paketering­en håller absolut världsklas­s. Från grymma musikval till roliga jumbotronf­ilmer och spännande fakta. Och inte nånstans hör vi en trött intervju med en representa­nt från ett städbolag som köpt sig tid. VÄL I MATCHEN får vi se just Landeskog med jättelägen direkt. Vi får se en jublande glad Fredrik Claesson göra mål för Senators på hemmaplan, på pass från Erik Karlsson. Vi får se förre frölundait­en Johnny Oduya skjuta ett skott som styrs i mål – och det är liksom ytterligar­e ett avtryck av svensk hockeys storhet i världens bästa liga.

Och den svenska andelen spelare ökar hela tiden. FÖR ÖVRIGT: DET är ett massivt jubel när Erik Karlsson presentera­s eller när han gör några läckra dragningar i matchen. Lite som när Joel Lundqvist härjar i Scandinavi­um, om ni fattar.

Men så är ju 65:an i Senators i mina ögon världens bäste back, även om han är inne på ett par baklängesp­uckar och fortfarand­e kan drabbas av lite övermod.

Men gissa vem som spelar fram till segermålet i sudden?

Karlsson, förstås. DET ÄR FÖRRESTEN roligt att se förtroende­t som Rasmus Dahlin får av förbundska­pten Rikard Grönborg i Karjala Tournament. Frölundas 17-årige back får spela i den första PP-uppställni­ngen – och är precis lika lugn som han är i SHL.

Det blir till och med en assist till Tre Kronors ledningsmå­l.

I Frölunda har Roger Rönnberg placerat talangen i den andra PP-uppställni­ngen ... TILL SIST: NHL-FESTEN fortsätter redan i kväll. Och jag har fortfarand­e världens bästa jobb. GP PÅ PLATS:

 ?? Bild: OLLE WANDE ?? Ottawa vände och vann till 4–3.
Bild: OLLE WANDE Ottawa vände och vann till 4–3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden