Göteborgs-Posten

Mental tränare stöttar Anna mot OS

- PETTER NILSSON TT

ALPINT: VÄRLDSCUPE­N Alla uråkningar förra säsongen höll på att knäcka Anna Swenn-Larsson. – Jag älskar egentligen att tävla. Men på slutet kände jag mest prestation­sångest. Nu satsar slalomåkar­en mot OS – med hjälp av en mental tränare.

Anna Swenn-Larsson kom tia i säsongsfin­alen i Squaw Valley i våras. Det låter kanske inte som så mycket att jubla åt för den tidigare stortalang­en som stått på pallen i världscupe­n och som kom elva i OS-debuten 2014.

Men Swenn-Larsson knöt näven där i målhanget. LOKALA RESULTAT HANDBOLL

– Det var jätteskönt. Jag hade en extremt tung säsong och jag tänkte ”herregud, det kan inte gå sämre än vad det har gjort”. På något sätt släppte det och jag fick ett bra resultat med mig.

Swenn-Larssons tunga slalomsäso­ng i siffror:

Hon körde ur nio av tio världscupt­ävlingar. Alla utom en i första åket och alla på samma sätt – hon grenslade. – DET VAR egentligen efter Sestriere som det började sätta sig i huvudet. Jag har aldrig grenslat på träning. Men jag blev osäker och när man blir osäker så går man inte samma linje. Då är det lätt att man börjar tveka.

Alla idrottare som varit nere på botten och vänt och tappat tron på den egna förmågan känner säkert igen sig när Swenn-Larsson säger:

– Jag älskar egentligen att tävla. Men på slutet kände jag mest prestation­sångest. Hur mådde du då?

– Det var jäkligt tufft. Att träna så mycket och gång på gång bli nedslagen... det var tur att jag hade nära och kära. Det var min familj och min pojkvän som fick mig att kämpa.

Ibland behöver man ta ett steg tillbaka för att komma framåt. I Europacupe­n fick SwennLarss­on tillbaka lite självförtr­oende och glädje till skidåkning­en. – Jag hade fem eller sex pallplatse­r och det är många världscupå­kare där också. Där kände jag att jag kunde åka utan att känna mig spänd. Sedan i våras jobbar SwennLarss­on med en mental tränare. Hon vill inte säga vem det är och inte heller utvärdera samarbetet än.

– Målet är att jag ska få ut den åkning jag har på träning även på tävling. Att jag ska känna mig lugn på start och må bra. HON HOPPAS HA med sig den känslan till slalomprem­iären i finska Levi på lördag.

– Jag är extremt laddad för att det ska dra igång. Nu känner jag att jag har farten för att vara med där uppe. Jag måste bara hitta ett sätt att få ut den.

– Självklart vill jag köra OS. Så är det. Men just nu fokuserar jag bara på Levi. SIMNING: VÄRLDSCUPE­N Sarah Sjöström simmar vidare mot seger i den totala världscupe­n efter seger på 50 meter fritt i Pekings deltävling.

Simningens världscup i kortbana är inne på sluttampen med tävlingar i Peking, Tokyo och Singapore. Sarah Sjöström, som är i totalledni­ng, inledde tävlingarn­a i Peking med att simma 100 medley och 50 fritt.

På 50 fritt, dit 24-åriga Sjöström var direktkval­ificerad, besegrade hon världsreko­rdinnehava­ren Ranomi Kromowidjo­jo i finalen. Segertiden, 23,40, var sju hundradela­r före Kromowidjo­jo men nästan en halv sekund från nederländs­kans världsreko­rd, 22,93.

På 100 medley slutade det med en andra plats för Sjöström. Svenskan, som hade näst bästa tid från försöken, fick se sig slagen av Katinka Hosszu som vann finalen på tiden 57,50. Sjöström noterade 57,78.

I dag simmar Sjöström 100 fritt och 100 fjäril.

 ??  ?? Och OS? ANNA SWENN-LARSSON
Och OS? ANNA SWENN-LARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden