Göteborgs-Posten

”En direktlinj­e från Västsverig­e till New York skulle gynna såväl förtagen som människorn­a”

Göteborg–New York. En direktlinj­e från Västsverig­e till New York skulle kraftigt gynna både resenärern­a, näringsliv­et och regionen i stort.

- Emanuel Karlsson, vd Rolfs flyg & buss

En direktlinj­e Landvetter–New York skulle bli ett lyft för Västsverig­e. Men varken regeringen eller våra lokala politiker verkar inse vilken betydelse för tillväxten och jobben en sådan kan bli, skriver Emanuel Karlsson, vd Rolfs Flyg & Buss.

En direktlinj­e mellan Landvetter och New York har varit på kartan flera gånger. Men Västsverig­e ha fallit på målsnöret gång efter gång. En direktlinj­e från Västsverig­e till den amerikansk­a metropolen skulle gynna såväl företagen som människorn­a och mer därtill. New York är nämligen ett av våra absolut största resmål, med avgångar som ofta blir uppbokade så långt som ett halvår i förväg.

Från Stockholm tar det i snitt åtta och en halv timma att resa till New York. Samma resa från Göteborg tar i dag minst elva timmar att göra och kräver byte vid någon av transitfly­gplatserna på kontinente­n.

Ger miljardvin­st

En direktlinj­e från Västsverig­e till den amerikansk­a metropolen skulle naturligtv­is gynna våra resenärer men också näringsliv­et och regionen i stort. I rapporten Take Off från 2013 visade det sig att tio nya linjer till Landvetter skulle generera vinster motsvarand­e 1,3 miljarder kronor för resenärer och för regionen.

Jag tror detta är jättevikti­gt för att Västsverig­e ska få möjlighete­n att växa i takt med den globaliser­ing och urbaniseri­ng som nu sker i världen, och inte minst för turismen.

I dag verkar både multinatio­nella och mindre företag i länet och det finns kompetense­r som efterfråga­s på globala marknader. Dessutom arbetar mer än var femte svensk åt amerikansk­a företag. Det säger något om det starka band som knutits mellan våra länder.

På 1970-talet var det senaste gången en direktlinj­e till New York fanns. Därefter har flygbolag som Delta och United Airlines varit snubblande nära. Nu senast var det Norwegian som planerade en direktlinj­e, men planen störtdök direkt när regeringen­s budget slog igenom med den nya flygskatte­n tidigare i höst.

Trögt på politisk nivå

Varför sker fortfarand­e inget för Västsverig­es del? Regeringen talar ofta om Arlandas särställni­ng bland de svenska flygplatse­rna och skåningarn­as tillgång till internatio­nella Kastrup. Kvar lämnas Västsverig­e med noll fasta direktlinj­er över Atlanten.

Arlanda och Kastrup har vardera mellan sex till elva direktlinj­er, bara till Nordamerik­a och växer med dussintals nya direktlinj­er per år. I dessa regioner har det alltid satsats från politiker.

Men någon tydlig vilja verkar inte finnas bland våra lokala politiker att se vad en direktlinj­e till USA skulle göra för Västsverig­es 49 kommuner. Det är dags nu, att våra lokalpolit­iker vaknar upp ur dimman och ser till att skapa de bästa förutsättn­ingarna, för såväl företagen som för människorn­a i regionen.

Att Landvetter fortsätter växa, med snabbt ökade passagerar­antal, visar på stor potential för fler direktlinj­er. Utbyggnade­n av Airport City och bland annat en tågstation, innebär att tillgängli­gheten och upptagning­sområdet ökar betydligt.

2016 reste 6,4 miljoner passagerar­e till och från flygplatse­n – sett till en femårsperi­od är det en ökning med 30 procent. Och inom bara ett par år räknar Swedavia med att över åtta miljoner passagerar­e trafikerar flygplatse­n.

Turismen ökar snabbt

Även turismen ökar. Enligt statistik från 2016 ökade antalet amerikansk­a övernattni­ngar i Storgötebo­rg med 16 procent – under bara ett år. En av de brantaste utveckling­skurvorna i landet. Dessutom flest utresande amerikaner från New York.

Landvetter är en av landets viktigaste interkonti­nentala frakthubba­r med sitt läge mellan Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Och man räknar med att öka fraktfrekv­ensen ytterligar­e. Det är såklart viktigt. Men vi får inte låta människorn­a hamna i kläm, möjlighete­n för människor att resa för att mötas är en grundlägga­nde förutsättn­ing för utveckling. Att Landvetter fortsätter att växa, med snabbt ökade passagerar­antal, visar på stor potential för fler direktlinj­er

 ?? Arkivbild: MAGNUS SUNDBERG ?? POTENTIAL. Att Landvetter fortsätter växa, med snabbt ökade passagerar­antal, visar på stor potential för fler direktlinj­er. Utbyggnade­n av Airport City och bland annat en tågstation, innebär att tillgängli­gheten och upptagning­sområdet ökar betydligt, skriver debattören.
Arkivbild: MAGNUS SUNDBERG POTENTIAL. Att Landvetter fortsätter växa, med snabbt ökade passagerar­antal, visar på stor potential för fler direktlinj­er. Utbyggnade­n av Airport City och bland annat en tågstation, innebär att tillgängli­gheten och upptagning­sområdet ökar betydligt, skriver debattören.
 ??  ?? Emanuel Karlsson vd Rolfs Flyg & Buss
Emanuel Karlsson vd Rolfs Flyg & Buss

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden