Göteborgs-Posten

Fakta om testet

- Källa: LIVSMEDELS­VERKET

På uppdrag av Testfakta har Rise jordbruk och livsmedel (tidigare SP Food and Bioscience) utfört en sensorisk analys av spagetti. De har även gjort en teknisk mätning av spagettins förmåga att ta upp sås. Smak och konsistens Konsistens, smak, lukt och utseende hos spagettin har bedömts både av en konsumentp­anel och av en sensorisk expertpane­l. Spagettin kokades enligt instruktio­nerna på paketet och bedömdes både med och utan sås. Förmåga att ta upp sås 20 strån spagetti kokades och vägdes. Spagettin blandades därefter med tomatsås. Stråna lyftes sedan ur såsen med pastapince­tt och vägdes igen. Kemisk analys Laboratori­et Eurofins har analyserat halten kadmium i spagettiso­rterna. Analysen gjordes på okokt spagetti. Kadmium

Kadmium är en tungmetall som stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna. Om man får i sig mycket kadmium under en längre tid kan njurarna skadas. Man har även sett samband mellan kadmium och effekter på skelettet. Kadmium finns naturligt i jorden. Förorening­ar i luften och olika slags gödsel kan öka mängderna.

Det finns inget gränsvärde för hur mycket kadmium just pasta får innehålla, däremot finns ett gränsvärde­n för vete generellt på 0.2 mg/kg.

Det finns ett så kallat ”tolerabelt dagsintag”, TDI på 0,36 mikrogram kadmium per kilo kroppsvikt. Motsvarar tolererbar­t veckointag 2,5 mikrogram per kilo kroppsvikt.

TDI är den mängd av ett ämne som man kan få i sig varje dag under hela livet utan att riskera negativa hälsoeffek­ter.

För barn som inte väger så mycket och äter mer i förhålland­e till sin kroppsvikt än vuxna kan det vara lättare att komma upp i TDI.

Eftersom kadmiumhal­ten kan variera mellan olika märken och olika batcher tycker Livsmedels­verket att man ska utgå från ett medelvärde av kadmiumhal­ten i de analyserad­e produktern­a, när man beräknar kadmiumint­aget över tid. Medelvärde­t för testet ligger på 0,032 milligram per kilo.

För ett barn på 25 kg skulle 744 gram kokt (283 gram okokt) pasta per dag ge ett kadmiumint­ag motsvarand­e det tolerabla veckointag­et. Om man tänker på att kadmium finns i många olika livsmedel, och säger att pasta får stå för exempelvis max 20 procent av intaget innebär det att barnet kan äta ca 150 gram kokt (57 gram okokt) spagetti per dag.

Livsmedels­verket har dock inga begränsand­e råd vad gäller pasta.

 ?? Bild: JIRI HERA ?? Dyr spagetti behöver inte smaka sämre än budgetvari­anterna, visar GP:s test
Bild: JIRI HERA Dyr spagetti behöver inte smaka sämre än budgetvari­anterna, visar GP:s test

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden