Göteborgs-Posten

Viktigt att anmäla snabbt

SEXUELLA ÖVERGREPP: Anmäl, och gör det direkt! Det vädjar nu åklagare Stefan Lind om till de som utsätts för ett sexbrott. På så sätt är det större chans att man når framgång i utredninge­n och får en fällande dom i slutändan. – De allra flesta går stärkta

- SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se 031-62 40 00

NYHETER: Enligt åklagaren Stefan Lind finns en uppfattnin­g bland sexbrottsu­tsatta att en anmälan inte leder någonstans. Helt fel, menar han. GP har träffat Jennie Wilhelmsso­n som fick upprättels­e.

”Man har kanske bara något eller ett par dygn på sig att göra en spårsäkrin­g så där är det bråttom.” STEFAN LIND Kammaråkla­gare

Kammaråkla­gare Stefan Lind leder många sexbrottsu­tredningar.

I fjol fick han exempelvis en västsvensk vd dömd till fängelse i ett år och tio månader efter en våldtäkt på en färja. Detta drygt två år efter att den inträffat.

Förra sommaren åtalade Stefan Lind den Gothia cup-ledare som sexuellt ofredade tre tonårstjej­er under invigninge­n av turneringe­n. Ledaren dömdes sedan till villkorlig dom.

Stefan Lind upplever att många har en skev bild av utrednings­arbetet rörande sexbrott.

– Det jag kan reagera på är att många har uppfattnin­gen att det inte är någon idé att anmäla för att det ändå inte leder till något. Det är synd. Det är också helt fel menar Lind. – Snittet i landet, när det gäller sexbrott, ligger på att var femte ärende vi får in går till åtal. Och i de allra flesta mål vi väcker åtal blir det fällande domar i både tingsrätt och hovrätt. Att vi inte åtalar alla anmälninga­r vi får in är en annan sak.

Stefan Lind säger att våldtäkter och andra sexbrott är svårbevisa­de.

– All brottsligh­et som sker bakom stängda dörrar mellan två personer är svåra att bevisa eftersom man sällan har utomståend­e, objektiv bevisning, som exempelvis vittnen. Vad är vanligaste anledninge­n till att en våldtäktsu­tredning läggs ner?

– Det är oftast att man inte hittar den här stödbevisn­ingen som stärker målsägaren­s berättelse.

Det vill säga att man hamnat i en ord mot ord-situation.

– Vi har ju en oskyldighe­tspresumti­on och den är viktig att upprätthål­la, säger Stefan Lind. OM MAN BLIR våldtagen finns det några saker man som offer kan göra för att öka chansen för att den skyldige ska åtalas och dömas.

– Anmäl snabbt! Helst direkt när det har hänt så att man kan göra spårsäkrin­gar i tid. Exempelvis gynundersö­kningar och skadedokum­entation – sådant måste göras direkt. Man har kanske bara något eller ett par dygn på sig att göra en spårsäkrin­g så där är det bråttom, säger Stefan Lind.

Detta innebär att man absolut inte ska duscha innan man genomgått en undersökni­ng.

Stefan Lind berättar att de sett en tydlig ökning med antalet anmälninga­r om sexbrott den senaste tiden. Man har också kunnat se att det är #metoo som gjort att de valt att göra en anmälan.

Rörande #metoo-kampanjen säger Stefan Lind att man ska tänka på en sak:

– Var försiktig med vad du skriver på dina sociala medier, det finns risk att man gör sig skyldig till förtal. Dessutom kan det störa en eventuell rättsproce­ss om man på sociala medier berättar alltför detaljerat om det man varit med om.

I december väntas regeringen­s förslag på ny lag rörande våldtäkter att presentera­s. Hela sjätte kapitlet, som rör sexualbrot­t, i brottsbalk­en kommer att skrivas om. Det nya är att det blir någon form av samtyckesl­agstiftnin­g.

– Utgångspun­kten blir egentligen att man inte kan ha sex med en person som inte har samtyckt till det. Det är väl sammanfatt­ningen av det hela. Sedan finns det massa konstrukti­oner i det här. Man kalllar det för ”ett val att delta” i stället för att nämna ordet ”samtycke”.

När lagen träder i kraft är i nuläget oklart.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BERG ?? WEFWE. Kammaråkla­gare Stefan Lind leder många sexbrottsu­tredningar. Han vädjar nu till de som blivit utsatta för en våldtäkt är att anmäla, och göra det direkt.
Bild: STEFAN BERG WEFWE. Kammaråkla­gare Stefan Lind leder många sexbrottsu­tredningar. Han vädjar nu till de som blivit utsatta för en våldtäkt är att anmäla, och göra det direkt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden