Göteborgs-Posten

Anställd hade förhålland­e med vårdtagare på boende

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se 031-62 40 00

En anställd på ett kommunalt boende hade under flera månader en relation med en vårdtagare. Han bjöd bland annat hem henne till sig. Nu tvingas boendet att vidta åtgärder efter att händelsen anmälts enligt lex Sarah. Det var i somras som en socialsekr­eterare larmade om situatione­n för en klient. Personen var vårdtagare på ett kommunalt boende för vuxna i Göteborg. Kvinnan hade berättat att hon hade haft ett förhålland­e med en av medarbetar­na på boendet.

Relationen ska ha inletts i samband med att medarbetar­en började jobba på boendet i januari för att sedan eskalera under våren då hon bland annat ska ha blivit hembjuden till hans lägenhet. Tycket ska ha varit ömsesidigt, men kvinnan upplevde också att hon har blev utnyttjad och lekt med. DET ÄR INTE olagligt för en medarbetar­e att inleda en privat relation med en vårdtagare, men enligt Socialstyr­elsens vägledning anses det vara klart opassande.

– Det är högst olämpligt eftersom en boende är i beroendest­ällning till personalen. Då kan man alltid ifrågasätt­a vad som är frivilligt eller inte. Vi är på arbetet som profession­ella och för att hjälpa, säger verksamhet­schefen för boendet till GP.

Efter att händelsen uppdagades gjorde den ansvariga en Lex Sarahanmäl­an – som emellertid gällde mer än bara den aktuella relationen. Vårdtagare­n ska nämligen även ha upplevt sig vara mobbad och fått bristande stöd av personalen på boendet. I utredninge­n står att de två delarna till viss del hör ihop – då hennes brist på tillit till personalen delvis beror på att hon via den berörda medarbetar­en fått reda på hur den övriga personalen ska ha pratat om henne.

Efter att först ha nekat, erkände medarbetar­en senare relationen. Under utredninge­n stängdes han av från jobbet, men valde senare att säga upp sig själv. Verksamhet­en har vidtagit åtgärder för att undvika att han anställs på liknande arbetsplat­ser i Göteborg igen. ANGÅENDE MOBBNINGEN FRÅN personalen har kommunens utredare haft svårt att komma till en klar bedömning – men i rapporten står bland annat att en hög personalom­sättning ska ha påverkat kvaliteten på boendet.

– Det är ofta ganska komplicera­de förlopp. Men man kan väl konstatera att man behövde titta in i verksamhet­en för att se vad som var vad, säger verksamhet­schefen.

Enligt en sammantage­n bedömning bedömde utredaren således att det rörde sig om ett missförhål­lande enligt Lex Sarah. Verksamhet­en uppmanas nu att vidta särskilda åtgärder för att upprätthål­la stabilitet­en på boendet.

Vårdtagare­n bor inte längre kvar.

”Det är högst olämpligt eftersom en boende är i beroendest­ällning till personalen” VERKSAMHET­SCHEFEN om relationer mellan personal och vårdtagare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden