Göteborgs-Posten

Nu är prins Gabriel döpt

- TT MICKE LARSSON

HOVET Prinsessan Estelle fick hedersuppd­raget att hälla dopvattnet i funten när prins Gabriel, prins Carl Philips och prinsessan Sofias son, döptes i Drottningh­olms slottskyrk­a på Lovön utanför Stockholm.

Lillprinse­n föreföll inte alldeles nöjd med ceremonin och överröstad­e bitvis nästan dopförrätt­aren, ärkebiskop emeritus Anders Wejryd, som assisterad­es av biskop Johan Dalman och ordinarie hovpredika­nt Michael Bjerkhagen.

Tillbaka i mammas trygga famn tystnade dock prinsen.

Den dopklännin­g som prinsen bar under dopet bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906.

Detta är det sjätte kungliga dopet på några år. Först ut i den senaste raden var prinsessan Estelle, som döptes 2012. ÄRKEBIESKO­P Antje Jackelén har döpt alla barn i kungahuset sedan Estelle, men tvingades denna gång tacka nej då hon befinner sig på tjänsteres­a i USA. Sveriges utsläpp av kväve och fosfor till haven minskar. Men ännu syns inga effekter på övergödnin­gen i Östersjön, enligt en analys från Havs- och vattenmynd­igheten.

– Miljöarbet­e tar tid, säger utredaren Ylva Engwall. Havs- och vattenmynd­igheten (Hav) har gjort en analys av hur havsmiljön runt Sverige förändrats på fem år. Analysen går nu ut på remiss, för att sedan ligga som grund för förslag till åtgärder.

Bilden som framträtt är ungefär den som utredarna väntat sig.

– Vi ser en del positiva trender. Ett ganska långvarigt åtgärdsarb­ete på land, när det gäller näringsbel­astning och farliga ämnen, ger resultat i att påverkan på haven blir mindre. Men vi ser också att det tar tid för ekosysteme­n att återhämta sig, säger Ylva Engwall på Havs enhet för havs- och vattenmilj­ö.

Utsläppen av kväve och fosfor, i första hand från jordbruket, minskar. Men de väntade effekterna, som mindre övergödnin­g och därmed också mindre algblomnin­g, märks inte ännu. I Östersjön är övergödnin­g fortfarand­e ett av de största miljöprobl­emen.

Bottenleva­nde fiskar, som torsken, är också fortsatt illa ute i Östersjön. Andra fiskbestån­d har däremot stärkts, som följd av att fisket reglerats. Sill, gråsej, kummel och rödspätta i Västerhave­t hör dit, liksom siklöjan i Bottenvike­n. ABBORRARNA HAR också blivit fler i Östersjön, utan att man kan peka på någon tydlig orsak. Fisket av abborre är inte reglerat.

Den mest dramatiska förändring som Havs analys pekar på är att antalet främmande och invasiva arter ökar. Blåskrabba, kammanet och havsborstm­ask är några exempel.

– De kommer ofta med sjöfarten, som ökat i Östersjön. Man kanske får lära sig att leva med dem. Men man försöker hindra främmande arter genom regler för utsläpp av ballastvat­ten, säger Ylva Engwall.

Dopklännin­gen användes första gången 1906

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? KUNGLIGT. Sara Hellqvist, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia och prins Carl Philip med barnen Gabriel och prins Alexander vid prins Gabriels dop i Drottningh­olms slottskyrk­a.
Bild: ANDERS WIKLUND KUNGLIGT. Sara Hellqvist, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia och prins Carl Philip med barnen Gabriel och prins Alexander vid prins Gabriels dop i Drottningh­olms slottskyrk­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden