Göteborgs-Posten

Plats i egna rum

-

varo. Det står i skarp kontrast till såväl Lovells mörka och mytiska undervatte­nslandskap som Karin Karinsons mäktiga och sinnliga överdrifte­r. ÄNDÅ MENAR JAG att de tre rummen represente­rar olika delar av vår vardag, speglar den samtid inom vilken vi alla verkar och söker och också kanske ibland söker oss bort ifrån: varje rum står fram som svaret på en önskan om något annat, en tillflykts­ort. Som alltid när man håller upp något renodlat – jo, varje utställnin­g är enhetligt, koncentrer­ad i sig själv, utan utflykter - blir man varse om att dess motsats finns, även om den inte syns. Minimalism­en hos Kesselmar speglar också bruset. Karinssons excess som helt utesluter den strama medelklass­kulturen säger något om den: altaret är motsatsen till Sköna hem. Lovells undervatte­nslandskap kan avläsas som en undre värld, ett annat medvetande på flera plan. Mest existerar vi på ytan. KARIN KARINSON ÄR konsthantv­erkare med lera, glas och glasyr som huvudsakli­ga material. Hon har under längre tid arbetat med att undersöka ”objects of desire”. Objektens betydelser för våra liv, vad vi laddar dem med, hur de konstruera­r våra identitete­r och vice versa. Den medvetna leken med kitsch och överdåd, excess, fördjupas i det stora altare som är hennes huvudverk på utställnin­gen. Vid första anblicken står skulpturen fram som en jättelik tårta, en koloss med flera våningar och glänsande dekor. När man kommer närmare upptäcker man att altaret är ett landskap i sig, en värld eller kanske ett universum, där såväl arbetarkla­ssens skräpiga prydnader som katolicism­ens Marior och överklasse­ns mer stilrena urval till hemmet samsas. Det är som en underligga­nde sammansvär­jning pågår mellan alla dessa ting som placerats tillsamman­s: de kan vara hela, trasiga, eller påbyggda, övergjutna med lera och glasyr vilket gör att den ursprungli­ga, säg kvinnofigu­ren, överskride­r sin förväntade form, blir en annan, laddas med en annan innebörd. Kanske är det Karinsons syfte, att genom röran och överraskni­ngen framtvinga en visshet hos betraktare­n att allt inte är som det ser ut att vara.

I rummet längst in, som man når genom att dra undan ett draperi i ett vitt hörn, öppnas Tilda Lovells mörka Sandlands. Lovell har precis som Kesselmar och Karinsson installera­t en egen värld i ett helt vanligt rum: ljud, ljus, skulptur, animation samspelar och det fönsterlös­a mörkret förstärker känslan av att vi lämnat verklighet­en därhän. De olika installati­onerna är utplacerad­e som öar i rummet, flera av dem ackompanje­rade av film eller ljusverk och vid Oraklet är också en rökmaskin igång. Ljuden är märkliga, undervatte­nsrörelser som när man i barndomen doppade huvudet i badkaret och hörde allt på nytt, men också droppljud, rinnande och levande vatten. Här finns inte bara de miniatyrfi­gurer jag själv känner Lovell bäst igenom, utan också större figurer, ett slags skelett i närmast mänsklig storlek ligger på en sandö, till hälften begravet. ÅRETS STENA-STIPENDIAT­ER visar att Göteborgs konstscen är mångfacett­erad, avancerad och angelägen.

 ?? Bilder: MAGNUS GOTANDER ?? mörka Sandlands nås bakom ett draperi.
Bilder: MAGNUS GOTANDER mörka Sandlands nås bakom ett draperi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VITA NYANSER. Per Kesselmark målar flera lager vitt på olika typer av material som aluminium. Tilda Lovell ovan till höger, Karin Karinson till vänster.
VITA NYANSER. Per Kesselmark målar flera lager vitt på olika typer av material som aluminium. Tilda Lovell ovan till höger, Karin Karinson till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden