Göteborgs-Posten

GOT EVENTS EM-HAVERI GYNNAR STOCKHOLM

Det var under EM i ridsport i Göteborg i augusti som medaljerna togs – men det är i Solna i helgen som de ekonomiska frukterna skördas. Därmed har Sweden internatio­nell horse show på allvar börjat utmana Gothenburg horse show.

-

För Svensk ridsport har 2017 varit ett rekordår där mästerskap­smedaljern­a duggat tätt.

Elva blågula medaljer i de flesta av sportens genrer är en summering som visar att förbundets långsiktig­a satsning på kontinuite­t, spets och bredd gett resultat tillsamman­s med individuel­la satsningar. Extra roligt är förstås att några av de tyngsta EM-skalperna – Peter Fredricson­s guld, hopplagets silver och dressyrlag­ets brons – togs på hemmaplan, under folkets jubel på Ullevi i Göteborg för drygt tre månader sedan.

Sportsligt blev EM en succé – ekonomiskt och politiskt ett fiasko.

ETT KOSTSAMT HAVERI som Göteborgs skattebeta­lare dessvärre lär ha lättare att komma ihåg än vilka medaljer det var som togs.

Och medan Got events ledning på randen till konkurs slickar sina sår och analyserar vad som hände firas EM-framgångar­na rejält i huvudstads­regionen.

I onsdags under pompa och ståt på Ryttargala­n på Grand i Stockholm – i dag i Friends arena i Solna då bland annat EM-medaljörer­na från Göteborg hyllas av publiken under ett storslaget digitalt medaljregn.

Publikt och ekonomiskt är det Sweden internatio­nell horse show som drar vinstlotte­n när Peder Fredricson och guldhästen All In och övriga EMmedaljör­er drar in i arenan.

MED SPORTCHEFE­N (OCH EM-silvermeda­ljören) Malin Baryard Johnsson i spetsen har ryttarnas toppskikt lockats till Friends med flera av årets olika EM-guldmedalj­örer som grädde på moset.

Detta med mindre än tre månader kvar till anrika Gothenburg horse show.

På min fråga om Got events knackiga ekonomi på något sätt påverkar GHS svarar det kommunala bolagets vd Lotta Nibell att så inte är fallet eftersom den budgeten redan är lagd.

Hon säger vidare att hon inte tror att det växande evenemange­t i Friends ska stjäla publik från Scandinavi­um utan att den ökade konkurrens­en istället ska leda till Got event måste ”vässa till sig” och att sponsringe­n ska öka.

Jag hoppas att hon får rätt.

ATT GHS MED sin tradition och sportsliga tyngd i form av världscupt­ävlingar även framöver ska stå emot trycket när den nationella ridsportsp­ubliken – som redan är större i Friends än i Scandinavi­um – väljer hur den ska fördela sina pengar. Jag hoppas men är inte säker. Det jag tror mig veta är att den glittriga uppstickar­en i Solna på sikt blir en än mer tuffare utmanare till det tyngre evenemange­t i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden