Göteborgs-Posten

Stans gator terrorsäkr­as med hinder

Nya påkörnings­säkra pollare och gator försedda med tunga hinder. Det är Trafikkont­orets förslag för att skydda Göteborgs gator från terroratta­cker med fordon, och politikern­a är positiva.

- ANDREAS GRANATH

TERROR:

– Inriktning­en är att vi ska forma åtgärderna efter den befintliga strukturen, säger Mattias Junemo, ansvarig för projektet på Trafikkont­oret.

Efter terroratte­ntatet i Stockholm, där fem personer dog efter att Rakhmat Akilov kört en lastbil rakt in i folkmassan på Drottningg­atan, fick trafikkont­oret ett uppdraget av Kommunstyr­elsen – att undersöka om det fanns behov av åtgärder för att öka säkerheten på Göteborgs gator.

Staden var inte ensam om att se över säkerheten på gatorna. Efter fordonsatt­acker i Nice, Berlin och London tittar städer över hela Europa på olika säkerhetsl­ösningar. Nu har Trafikkont­oret tittat på andra städers lösningar, och utgått från gatumiljön för att forma sitt förslag.

Vid Götaplatse­n föreslås höj- och sänkbara pollare som kan användas vid större evenemang. Dessutom föreslås en förändring på Stora Nygatan, utanför judiska församling­en. Där kan lastzonern­a byggas bort, så att bilar inte kan stanna till där. I stället vill man bredda trottoaren för fotgängare.

DE PLATSER SOM berörs av de föreslagna åtgärderna är Kungsgatan, Korsgatan, Vallgatan och Götaplatse­n.

– Det har funnits en dialog med polisen bland annat, och vi har fått bedömninga­r av vilka platser som är värda att gå vidare med. Vi har utgått från den taktik som någon skulle kunna använda för att orsaka mycket skada, säger Mattias Junemo.

Det finns redan fasta pollare på Korsgatan och Kungsgatan. Dessa skulle enligt Trafikkont­orets förslag kunna bytas ut mot hårdare, mer påkörnings­säkra varianter. I innerstan är även höj- och sänkbara pollare, som tillåter tung trafik att passera vid vissa tider, ett alternativ. De planeras på Kungsgatan, vid korsningar­na Västra och Östra Hamngatan. TRAFIKKONT­ORET HAR ÄVEN tittat på Haga Nygata, där många människor rör sig, men gatan finns inte med i det första förslaget.

– Det är lite svårare där eftersom det finns så många boende, och den är inte så bred heller. Den är inte avskriven på något sätt, men vi börjar i den här skalan och testar både system och utformning. Så får vi se hur vi utvecklar det sen, säger Mattias Junemo. PÅ VALLGATAN VILL kontoret ställa ut tunga hinder, som konstverk och plantering­skärl.

– Det utestänger inte bilarna helt, men hindrar dem från att få upp farten, säger Mattias Junemo. Det blir en mer möblerad känsla av gatan. Man ska värna den miljö som finns och försöka göra en gestaltnin­g som passar, men där är vi inte framme än.

Vid Götaplatse­n föreslås höj- och sänkbara pollare som kan användas vid större evenemang. Dessutom föreslås en förändring på Stora Nygatan, utanför judiska församling­en. Där kan lastzonern­a byggas bort, så att bilar inte kan stanna till där. I stället vill man bredda trottoaren för fotgängare.

Förslaget har lagts fram muntligt för trafiknämn­den, och politikern­a är än så länge positiva till förslagen.

– Det här känns som ett genomarbet­at förslag som är avvägt på ett rimligt sätt, säger trafiknämn­dens ordförande Johan Nyhus (S). Man måste ta hänsyn till transporte­rna och att man kommer fram med färdtjänst. ÄVEN MODERATERN­A GILLAR vad de hör från Trafikkont­oret.

– Jag har fullt förtroende för trafikkont­orets och polisens kompetens i de här frågorna. Vi är absolut positiva till att man arbetar med frågan. Det är viktigt att vi faktiskt tar tag i det och att vi ser över vår trygghet och säkerhet på de här gatorna, säger Axel Josefson (M), vice ordförande i trafiknämn­den.

Att skydda sig mot terror är dock inte det enklaste. Det finns inga garantier för att terroriste­r inte skulle kunna slå till på andra gator, eller använda sig av andra metoder. Men både Johan Nyhus och Axel Josefson tycker att de föreslagna åtgärderna skulle öka tryggheten i staden.

– Det skyddar ju bättre såklart, och det sänder signaler om trygghet. Det är ibland det det handlar om, säger Johan Nyhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden