Göteborgs-Posten

Advokat åtalas för grov oredlighet

- PETER LINNÉ

BROTT En tidigare delägare och vd vid en av Göteborgs största advokatbyr­åer åtalas för grov oredlighet mot borgenärer. Enligt åklagaren har mannen, i sin roll som konkursför­valtare, bidragit till en bolagsplun­dring som inneburit att en företagare sluppit en stor skatteskul­d.

Den något komplicera­de bakgrunden i korthet:

Advokaten var av tingsrätte­n förordnad som ansvarig för ett konkursbo, där bolagets efterlämna­de skatteskul­d riskerade att personlige­n drabba den ålderstign­e ägaren och hans släktingar.

Då skrevs det, enligt åklagaren, ett bluffkontr­akt. FÖRETAGARE­N OCH HANS nya bolag köpte material från konkursboe­t för 2,3 miljoner. Trots att det egentligen bara rörde sig om ett svetsaggre­gat för 8 000 kronor.

På så vis fick skatteverk­et in sina pengar av det redan kursade bolaget – och företagare­n och hans anhöriga slapp bli ansvarig för skulden.

Senare gick för övrigt även det nya bolaget i konkurs.

Vice chefsåklag­are Henric Fagher vid ekobrottsm­yndigheten i Göteborg hävdar att agerandet, både från företagare­n och den kände advokaten, ryms under rubricerin­gen grov oredlighet mot borgenärer.

– De två männen har tillsamman­s och i samförstån­d varit medvetna om att de upprättat ett skenavtal eller i varje fall ett avtal med osanna uppgifter, förklarar Fagher. Hur ser du på advokatens, tillika konkursför­valtarens, ansvar?

– Han ska för det första följa de etiska regler som gäller för en advokat. Som konkursför­valtare är han dessutom tillsatt för att bevaka statens intresse, vilket jag inte heller anser att han gjort, svarar Henric Fagher. Hur udda är det här ärendet?

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Inte att en konkursför­valtare åtalas för grov oredlighet mot borgenärer. Det måste vara extremt ovanligt.

Fallet är inte heller direkt okontrover­siellt.

Den misstänkte advokatens försvarare Leif Gustafsson, Stockholm, kommentera­r:

– Min klient förnekar i sten. Vi LEIF GUSTAFSSON, menar att det överhuvudt­aget inte finns något brott här. Och om det mot förmodan existerar ett sådant, så har han inte på något vis medverkat i det. Gustafsson tillägger: – Min huvudman har vidtagit alla åtgärder som krävts. Han har pratat med tillsynsmy­ndighet, skatteverk och konkursrät­tslig expertis och fått klartecken. ENLIGT FÖRSVARSAD­VOKATEN så slog han hastighets­rekord i svaromål i samband med att åtalet inlämnades till Göteborgs tingsrätt.

Bara minuter efter handlingar­na skickats in begärde Leif Gustafsson en överprövni­ng av åtalsbeslu­tet hos ekobrottsm­yndigheten överåklaga­re.

Det innebär hypotetisk­t att utredninge­n skulle kunna läggas ner redan före rättegång.

Firman på vilket den nu utpekade advokaten jobbat förefaller emellertid ha tagit viss ställning, i och med att mannen inte längre är kvar på byrån.

Varken som delägare eller som verkställa­nde direktör.

– Vi har träffat en överenskom­melse och han har slutat. Vi arbetar i en bransch som bygger på förtroende och detta är allvarliga anklagelse­r, säger advokatfir­mans styrelseor­dförande, som dock samtidigt poängterar att man från byråns sida inte tycker att den tidigare delägaren och vd:n gjort något fel.

” Min klient förnekar i sten. Vi menar att det överhuvudt­aget inte finns något brott här. ” försvarsad­vokat

INGENTING I förundersö­kningen indikerar att den misstänkte advokaten själv har tjänat några pengar på den påstådda bolagsplun­dringen.

I samband med att utredninge­n färdigstäl­ldes lämnades den också över till Advokatsam­fundet, för beslut om en eventuell uteslutnin­g.

Åklagaren har slutligen också yrkat på en företagsbo­t på tre miljoner kronor för den aktuella advokatbyr­ån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden