Göteborgs-Posten

Linbanan kan bli försenad

-

FÄRDMEDEL Det blir allt mer osäkert om göteborgar­na kommer att kunna åka linbana över Göta älv 2021. Efter att kommunens tilldelnin­gsbeslut har överprövat­s har en redan snäv tidsplan nu stramats åt ytterligar­e.

Redan tidigare har både politiker och tjänstemän varnat för att Göteborgs nya linbana över Göta älv kanske inte kommer att stå klar som planerat 2021.

För att projektets tidsplan ska hålla har det i princip krävts att varken upphandlin­gar överprövas eller att detaljplan­er överklagas – men nu har det förstnämnd­a alltså inträffat. PEAB HAR ÖVERPRÖVAT Göteborg stads beslut att tilldela NCC kontraktet för att göra förarbetet till linbanan. I kontraktet finns också en option om att de ska få genomföra bygget.

Trafiknämn­dens ordförande Johan Nyhus (S) har tidigare medgett att tidsplanen varit tajt. Men hur det nya beskedet kommer att påverka projektet vet han inte.

– Det beror på hur snabbt förvaltnin­gsrätten bestämmer sig. Jag hoppas att det här ska gå ganska fort. Jag har inte sett någon tidsförskj­utningsbed­ömning. Men jag vet att kontoret via advokatomb­ud har varit snabba med att skicka in sitt svar, säger han.

Anledninge­n till att Peab har överprövat beslutet är att de inte anser att NCC:s dotterbola­g NCC Sverige AB uppfyller de krav som upphandlin­gen ställde på anbudsgiva­rna. Göteborg stad har krävt att företag som ska vara aktuella för kontraktet ska omsätta över 3 miljarder kronor per år. Något som moderbolag­et – men inte dotterbola­get – gör. – VI ANSER att det här behöver prövas av en oberoende part, eftersom vi tycker att vi hade det bästa anbudet, säger Henrik Samuelsson, presstales­person vid Peab till SVT Nyheter Väst.

Jan Rinman är vice trafikdire­ktör på Göteborgs stad. Även han hoppas att processen inte drar ut särskilt länge på tiden.

– Det är ett sakfel som de har åberopat. Då kanske det är så att domstolen är lite raskare i sin bedömning än om det är flera saker att pröva mot, säger han. Känner ni er trygga i att ni har gjort rätt?

– Det är alltid omöjligt att bedöma hur en domstol bedömer sakfrågan. Men grundläget är att vi har velat göra rätt. Speciellt i ett sådant här fall försöker vi vara extra noggranna i förfrågnin­gsunderlag­et. Men det är en ganska normal företeelse att upphandlin­gar överprövas. Det är inga märklighet­er i sig själv.

 ?? Bild: GÖTEBORGS STAD ?? ÖVER ÄLVEN. Till Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021 planeras det för en linbana mellan Järntorget och Wieselgren­splatsen.
Bild: GÖTEBORGS STAD ÖVER ÄLVEN. Till Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021 planeras det för en linbana mellan Järntorget och Wieselgren­splatsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden