Göteborgs-Posten

Åklagaren: Mannen tvingade fattiga att tigga åt honom

- PETER LINNÉ

BROTT En 55-årig bulgarisk man åtalas för människoha­ndel. Han påstås ha tvingat åtminstone tre fattiga och skyddslösa landsmän – varav två med funktionsh­inder – att tigga ihop pengar åt honom.

Brottsligh­eten har, enligt vice chefsåklag­are Thomas Ahlstrands stämningsa­nsökan, skett i Göteborg, Alingsås, Partille och Surte. SAMMANLAGT UPPGES DEN 55-årige mannen ha tjänat minst 210 000 kronor på den illegala verksamhet­en.

En av de män som rekryterad­es av den misstänkte placerades ut för att tigga sju dagar i veckan, utan uppehåll, i sammanlagt 14 månader. ÖVERGREPPE­N MOT HONOM ska ha pågått mellan den 1 september 2016 och 9 november 2017.

Från och med februari i år och fram tills gripandet av 55-åringen har, enligt åklagaren, även en annan man exploatera­ts i tiggerisyf­te.

Detta offer har dessutom – enligt uppgifter i utredninge­n – misshandla­ts svårt, bland annat med en järnstång men också med sparkar och knytnävssl­ag.

Så sent som i augusti kom en tredje bulgarisk medborgare till Sverige, transporte­rad hit av 55-åringen.

Denna handikappa­de kvinna, född 1979, lyckades dock rymma efter att ha suttit fem dagar utanför en Willysbuti­k i Västsverig­e.

Ingen vet var hon därefter tagit vägen.

Den nu häktade mannen förnekar brott och menar att han snarast hjälpt landsmän och landsmanin­nor som tagit sig till Sverige – och att han definitivt inte haft något ekonomiskt utbyte av det. I FÖRUNDERSÖ­KNINGEN vittnar andra personer i gruppen om att 55-åringen inte varit snäll mot ”sina tiggare”. På detta svarar mannen: – Det känns som att alla är emot mig. Fast de har inte bott med mig, så de kan inte veta. De som säger detta har bara ”hört folk prata”.

Straffet för människoha­ndel för tvångsarbe­te ligger mellan två års och tio års fängelse.

 ?? Bild: POLISEN ?? ÅTAL FÖR MÄNNISKOHA­NDEL. Den nu häktade mannen förnekar brott och menar att han snarast hjälpt landsmän och landsmanin­nor
Bild: POLISEN ÅTAL FÖR MÄNNISKOHA­NDEL. Den nu häktade mannen förnekar brott och menar att han snarast hjälpt landsmän och landsmanin­nor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden