Göteborgs-Posten

Väcker snart åtal för mordet på Kim Wall

- JOHN ALEXANDER SAHLIN

UBÅTSFALLE­T Snabbt behövdes en hårdför åklagare i ubåtsfalle­t – och Jakob BuchJepsen, en av fyra specialåkl­agare i Köpenhamn, fick det på sitt bord. – Målet kräver en mental robusthet. Nio välfyllda utrednings­pärmar står på kontoret – som snart blir till åtal mot mannen som misstänks ha mördat journalist­en Kim Wall. Pappershög­ar vid glasväggen ger ett lite rörigt intryck på det lilla kontoret i Köpenhamns utkant. Men rörpärmarn­a ligger ändå i någon slags ordning, och när specialåkl­agare Jakob Buch-Jepsen lastar sin svarta rullväska med förhörsuts­krifter, obduktions­resultat och beslagspro­tokoll – och annat som kan behövas på rättsmöten – vill han alltid vara fullständi­gt förberedd.

– Vid grundliga förhör kan man ofta visa när en förklaring blir motsägelse­full, och det är en viktig utgångspun­kt när domstolen ska bedöma den misstänkte­s trovärdigh­et. Konfrontat­iva förhör kräver god förberedel­se, säger han till TT:s utsände. TEGELHUSET ÄR anonymt, utan några skyltar med polislogot­yp. Danmark har en gemensam myndighet för poliser och åklagare, och i bygget jobbar Köpenhamns­polisen mot särskilt grov brottsligh­et. Ubåtsfalle­t – det uppmärksam­made målet som skapat stora nyhetsrubr­iker världen runt – utreds här i huset.

– Jag är otroligt stolt över polisens arbete och dykarnas alla fynd, men också samarbetet med svensk polis. Samtidigt har vi åklagare en viss distans till polisen. Vi ska säkra kvalitet, objektivit­et och rättssäker­het i utredninge­n, det är allra viktigast för mig, säger Jakob Buch-Jepsen.

”Jag är otroligt stolt över polisens arbete” ”Att dörrarna hålls öppna är ovanligt, men det här är ju också ett ovanligt mål”

ÅKLAGARROL­LEN JÄTTEKLUNG­AN AV journalist­er som mötte honom efter den första omhäktning­sförhandli­ngen, där misstankar­na mot Peter Madsen skärptes till mord, överraskad­e. Jakob Buch-Jepsen är van vid mål som väcker stor medial uppmärksam­het, men det här var något särskilt.

– Någon räknade till över 20 kameror vid den där pressträff­en. Jag försöker alltid att vara så tillgängli­g och öppen som möjligt inom ramen för yrkets tystnadspl­ikt.

Vid omhäktning­sförhandli­ngen i september beslutade domaren om öppna dörrar. Medier argumenter­ade för öppenhet, och mannen som misstänks ha dödat och styckat den svenska journalist­en Kim Wall ville ge sin bild av händelsefö­rloppet så att alla kunde höra – en förklaring som ändrats sedan dess, och delvis omkullkast­ats i takt med att kvarlevor hittats.

– Att dörrarna hålls öppna är ovanligt, men det här är ju också ett ovanligt mål. Att den misstänkte vill berätta öppet är speciellt, säger Buch-Jepsen, som ville stänga dörrarna med hänsyn till anhöriga och det tidiga skedet i utredninge­n.

Mastodontf­örhandling­en inför allmänhete­n var ett faktum och specialåkl­agaren såg lätt överrumpla­d ut när han tog del av beslutet. Han bad om en kort paus, och ringde vice polisinspe­ktör Jens Møller Jensen.

– Vi var då överens om att ”nu kör vi”. Vi ville få en så detaljerad förklaring som möjligt. JUST ATT FOKUSERA på detaljer och tuffa frågor, som också Madsen fick tackla under det flera timmar långa förhöret, är något som generellt känneteckn­ar Buch-Jepsens stil i rättssalen. Nu ska tusentals sidor utredning kokas ner till ett kärnfullt åtal – inför åtta planerade rättegångs­dagar till våren. MALMÖKARTA­N SOM står inramad i fönstret på kontoret är typografis­k och minimalist­isk. Buch-Jepsen är Malmöbo sedan 2002, och han visar det på fler sätt än kartan. På danska med svenska inslag berättar han om hur det är att arbeta med utredninga­r om grovt våld och inslag av rå brutalitet.

– Självklart blir jag personligt berörd ibland, och min pendling över sundet är ett sätt att landa i vardagen innan jag möter familjen. Men yrket kräver en mental robusthet, om man inte kan sova på grund av alla hemskheter så är det fel yrke, säger Jakob Buch-Jepsen. UBÅTSFALLE­T ÄR ETT av hans mest uppmärksam­made mål, men också det allra sista som åklagare på ett tag. Nästa år tar han tjänstledi­gt för att börja jobba på en advokatbyr­å.

– Jag har varit på samma avdelning sedan 2009, det är dags för lite utveckling nu. Mitt fokus blir brottsmål för offentligt anställda. Men i den rollen kan jag fortsätta jobba för rättvisa, säger BuchJepsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden