Göteborgs-Posten

Pendlingen hotar hälsan

- TT

ARBETE Förra året pendlade nästan 34 procent av alla som jobbar till en annan kommun. Andelen har vuxit stadigt de senaste åren. Samtidigt visar forskning att pendling hotar hälsan till följd av stress och sämre sömn.

Drygt 1,6 miljoner svenskar arbetspend­lar, men det skiljer sig åt stort i landet. Vanligast är det i kommuner nära storstäder­na Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Det är tid som man förlorar. Tid som man kan använda till sömn, socialt umgänge, matlagning eller träning, säger Kristoffer Mattisson, på arbets- och miljömedic­in Syd, som har skrivit en avhandling om pendling.

Pendlingen i Sverige varierar från kommun till kommun. I till exempel Ale är det betydligt vanligare med arbetspend­ling ut från kommunen än inpendling till kommunen. Gruppen utpendlare motsvarar 69 senare tid. Förra året pendlade nästan 34 procent av alla som jobbar till en annan kommun, och siffran har vuxit på procent av samtliga förvärvsar­betande som bor där. I Botkyrka är siffran 70 och i Burlöv 75.

Att pendla kan innebära möjlighete­r till en högre lön, bättre boende, mer attraktivt jobb eller kanske ett jobb över huvud taget. Men forskning visar att pendlare mår sämre än människor som bor närmare jobbet.

– Generellt kan man säga att längre pendlingst­id är kopplat till sämre hälsa. Man ser ett samband mellan pendling och sömnkvalit­é och stress, säger Kristoffer Mattisson. Siemens Industry köper materialha­nteringsva­gnar för runt två miljoner kronor av Göteborgsb­olaget Flexqube. En ny beställnin­g värd runt samma summa väntas också under nästa år.

Vagnarna ska användas i Siemens produktion­sanläggnin­g i Sacramento, Kalifornie­n, där industrijä­tten bland annat tillverkar lätta tåg och spårvagnar. Leveransen beräknas till första halvan av nästa år.

Siemens ska också ha ”för avsikt” att beställa ytterligar­e vagnar för runt två miljoner kronor, under 2018.

– Vi är väldigt glada över denna order till ett så framståend­e företag som Siemens. Fabriken har använt våra produkter i mindre skala sedan sommaren 2017 och är uppenbarli­gen väldigt nöjda med våra produkter, säger Flexqubes vd Anders Fogelberg i en skriftlig kommentar.

Flexqube, med huvudkonto­ret i Göteborg, börsnotera­des tidigare i december. Bolaget har idag 12 anställda och omsatte 22,5 miljoner kronor under årets första nio månader.

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG ?? PENDLANDET ÖKAR.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG PENDLANDET ÖKAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden