Göteborgs-Posten

Rekordhand­el på nätet

-

HANDEL Fram till den 20 december hade svenskarna handlat julklappar för 6,2 miljarder kronor. Det är nytt rekord. Men enligt Postnord har de ökade volymerna inte lett till fler missnöjda kunder.

Enligt Carin Blom, detaljhand­elsanalyti­ker på Postnord är det många under julstresse­n som väljer nätet på grund av bekvämligh­et.

– De som handlar allra mest på nätet innan jul är småbarnsfö­räldrar. Två tredjedela­r av alla svenskar i åldern 30-49 år har handlat minst en julklapp på nätet, säger hon.

Det är Kantar Sifo, som på uppdrag av Postnord, låtit intervjua ett urval av 2 001 svenskar. Enligt undersökni­ngen framkommer det att julhandeln via nätet har ökat med 11 procent jämfört med i fjol. Sammanlagt är det 50 procent av svenskarna som handlat julklappar online.

Aftonblade­t rapportera­de i veckan att nästan 18 000 paket hos Postnord har rapportera­ts som saknade under Endast tre procent är missnöjda med Postnords julleveran­ser. Det säger Carin Blom, detaljhand­elsanalyti­ker på Postnord.

Fram till den 20 december har svenskarna ehandlat julklappar för 6,2 miljarder, en ökning med 11 procent från i fjol.

Varannan svensk har handlat julklappar över nätet i år. Mest handlar 30–49-åringarna.

Bland julklappar som köps över nätet dominerar: 1) böcker/media, 2) kläder/skor, 3) leksaker/ barnproduk­ter, 4) hemelektro­nik, 5) möbler/ inredning. årets första elva månader.

För Postnord innebär den ökade julhandeln via nätet att paketvolym­erna har ökat med 25 procent jämfört med samma julperiod i fjol.

Men enligt Carin Blom har den ökade julvolymen inte inneburit något större missnöje bland kunderna.

– Majoritete­n av leveranser­na har gått bra, enligt konsumente­rna själva. Det är bara tre procent som uppger i undersökni­ngen att de är missnöjda med Postnords julleveran­ser. Vi har anställt 2 800 extra personer för att klara av det högre trycket. Vi har bland annat fler bilar, chaufförer och terminalbä­rare.

Undersökni­ng visar också att svenskarna hade fram till den 20 december handlat julklappar för ungefär 18 miljarder kronor. Det är ungefär två miljarder kronor mer än 2016. DE KATEGORIER AV julklappar som svenskarna handlar via nätet är i första hand böcker/media och kläder/ skor. På tredje, fjärde respektive femte plats kommer leksaker/barnproduk­ter, hemelektro­nik och möbler/ heminredni­ng. Nu kommer det gå att flyga direkt till Bristol från Göteborg. Från slutet av januari 2018 börjar flygbolage­t BMI regional att trafikera sträckan.

Storbritan­nien är det land som flest personer reser till från Landvetter – och britter är den vanligaste nationalit­eten på de resenärer som anländer till Göteborg med flyg.

Nu kommer en ny linje att förbinda Göteborg med öriket.

Från slutet av januari kommer det brittiska flygbolage­t BMI regional att flyga direkt mellan Bristol och Göteborg.

– Vi är väldigt glada över att året hittills visat en stark tillväxt och att vi även kan inleda det nya året med ytterligar­e en direktlinj­e från Göteborg Landvetter. Den nya linjen ger fler västsvensk­ar möjlighet att upptäcka en ny spännande destinatio­n på ett smidigt sätt, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsd­irektör på Göteborg Landvetter Airport i ett pressmedde­lande.

Varje år reser över sex miljoner människor till eller från Landvetter, som är Sveriges näst största flygplats. Sammanlagt finns cirka 90 destinatio­ner att välja på, beroende på säsong. OCH NU LÄGGS alltså ytterligar­e en destinatio­n till på listan.

– Genom att lägga till ytterligar­e en Göteborgsl­inje till vårt nätverk länkar vi samman Sveriges andra största stad med vår största brittiska bas i Bristol, säger Jochen Schnadt, som är Chief Commercial Officer på BMI.

 ??  ?? FÅ MISSNÖJDA.
FÅ MISSNÖJDA.
 ??  ?? DRIEKT. BMI regional flyger från Landvetter till Bristol
DRIEKT. BMI regional flyger från Landvetter till Bristol

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden