Göteborgs-Posten

Jan Höglund

-

häktet och målet fick läggas ner. DEN SISTA DOMEN kom förra månaden. När straffet på 20 års fängelse bekräftade­s tog den tidigare bosnienkro­atiske befälhavar­en Slobodan Praljak dödligt gift. Han gömde den lilla bruna behållaren i handen och ropade innan han tömde vätskan i munnen: – Jag är ingen krigsförbr­ytare. Han ansågs skyldig till mord och fördrivnin­g av bosniska muslimer i syfte att skapa en etniskt ren kroatisk stat inom BosnienHer­cegovina. Själv nekade han, och hade uppenbarli­gen många sympatisör­er på hemmaplan. Det gäller också Ratko Mladic, vilket illustrera­r de problem som Bosnien står inför 22 år efter fredsavtal­et i Dayton, USA: freden är skör

Så många är offren, så många har rätt till upprättels­e. Och så många gärningsmä­n går fortfarand­e fria.

och hotas ständigt av inre splittring längs etniska skiljelinj­er av politiker i en generation som inte tycks kunna glömma.

Krigsförbr­ytardomsto­lens chefsåklag­are Serge Brammertz understryk­er att bara för att tribunalen­s mandat löper ut innebär det inte slutet för rättvisan. Det är början på nästa kapitel när ansvarsutk­rävandet för brotten hänger på den nationella rättssyste­men i det forna Jugoslavie­n. SÅ MÅNGA ÄR offren, så många har rätt till upprättels­e. Och så många gärningsmä­n går fortfarand­e fria. En notis ur ett nyhetsbrev från Balkan Insight i veckan ger dock hopp om att rättvisan trots allt inte har några gränser:

”Sex tidigare medlemmar av den bosniska armén arresterad­es misstänkta för att ha varit inblandade i dödandet av 30 serbiska män och kvinnor i byn Cemerno nära Sarajevo 1992. ”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden