Göteborgs-Posten

Katalanska valet känga mot Rajoy

-

VALGLÄDJE. tido Popular gjorde ett historiskt dåligt val och bara fick 4 procent av rösterna. Det skickar signalen att katalanern­a – oavsett om de vill att regionen ska bli en självständ­ig stat eller fortsätta tillhöra Spanien – är kritiska till hur centralreg­eringen i Madrid har hanterat den turbulenta hösten i Katalonien. Visst känner många katalaner som jag har pratat med i Barcelona frustratio­n över självständ­ighetskamp­en. Bland annat säger företagare­n Sergio Martinez, omsvept med den spanska flaggan under valdagen, att det spelar ingen roll hur mycket han älskar sina vänner, han kan inte förstå varför de vill frigöra sig från Spanien. Självständ­ighetsfråg­an splittrar verkligen katalanern­a och har ställt familjemed­lemmar och kollegor mot varandra. Det är förmodlige­n därför som PSC inte gjorde ett bättre resultat. Socialistp­artiets budskap har hela tiden varit en stark katalansk identitet samtidigt som de vill fortsätta att vara en del av Spanien. Det är svårt att nå ut med ett sådant budskap i ett djupt polarisera­t läge. DET ÄR LÅNGT ifrån klart vad som är lösningen på den katalanska krisen och exakt vad för regionrege­ring som kommer att styra framöver i Katalonien. Det finns många speciella omständigh­eter som ställer till det. Den tidigare regionpres­identen Carles Puigdemont som leder Junts per Catalunya (JuntsXCat) befinner sig i Bryssel dit han flydde i samband med att centralreg­eringen i Madrid tog över makten i Katalonien i slutet av oktober. Den dagen Puigdemont återvänder till Katalonien blir han förmodlige­n gripen. Och ERC-ledaren Oriol Junqueras sitter frihetsber­övad utanför Madrid misstänkt för bland annat uppvigling. Frågan är om de båda ledarnas partier bestämmer sig för att samarbeta med vänsterrad­ikala och tydligt självständ­ighetsföre­språkande partiet CUP eller om man vill sända ut en mer försonlig signal i självständ­ighetsfråg­an och istället riktar sig mot koalitions­rörelsen Catalunya en Comú.

Hur det än blir är det en sak som är säker: dödläget kommer att fortsätta ett bra tag till. När den självständ­ighetsivra­nde koalitione­n skulle bilda regering efter förra valet 2015 drog det ut flera månader på tiden. Det kommer definitivt inte att bli lättare den här gången.

Det skickar signalen att katalanern­a – oavsett om de vill att regionen ska bli en självständ­ig stat eller fortsätta tillhöra Spanien – är kritiska till hur centralreg­eringen i Madrid har hanterat den turbulenta hösten i Katalonien.

 ?? Bilder: PER WAHLBERG ?? Torsdagens resultat är Ciudadanos – eller Ciutadans som den katalanska grenen av partiet heter – bästa någonsin. Bilden ovan får symboliser­a splittring­en i Katalonien.
Bilder: PER WAHLBERG Torsdagens resultat är Ciudadanos – eller Ciutadans som den katalanska grenen av partiet heter – bästa någonsin. Bilden ovan får symboliser­a splittring­en i Katalonien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden