Göteborgs-Posten

Carin har fängslats av musikens kraft

Omtumlad och fylld av energi efter ett möte med André de Quadros och hans manskörer på amerikansk­a fängelser, kastade Carin Åkesson loss från sitt fasta jobb och startade körverksam­het på Sagsjöns kvinnoanst­alt söder om Göteborg.

-

MUSIKÄLSKA­RE.

– En av männen på det hårt bevakade fängelset i Boston berättade att möjlighete­n att skapa musik har förändrat hans liv. Det här är den enda chans att träna på att vara människa som han någonsin fått i sitt fyrtioårig­a liv, säger Carin Åkesson och minns de starka känslor som drabbade henne. DAGEN INNAN HEMRESAN föreslog André de Quadros, universite­tsprofesso­r som arbetat länge med musik för att överbrygga utanförska­p, att hon skulle bestämma sång och leda ensemblen.

– Jag blev förstås lite skakig men det var en otrolig upplevelse. Med all sin kraft sjöng männen Miriam Makebas ”Eyes On Tomorrow”, som symboliser­ar kampen mot apartheid i Sydafrika. De sjöng ut all sin smärta men också sin glädje, säger Carin Åkesson som blixtsnabb­t hade funderat på om det är lämpligt att sjunga om frihet på ett fängelse. ETT NYTT SPÅR i hennes liv hade börjat. Hon tryckte upp en drös med låtar, tog sin superlätta synt och åkte till Sagsjöns kvinnoanst­alt. Efter 25 år som körledare och musiker i Betlehemsk­yrkan dit människor själva söker sig, skulle hon nu i stället söka upp och inspirera människor till musikalisk­t skapande.

– Budskapet jag fick i Boston hade etsat sig fast. Musik är en mänsklig rättighet och det är vår roll som musiker att sprida den. Jag var tvungen att handla. Jag kunde inte dra mig undan.

Carin Åkesson förklarar att det finns mycket forskning på körsång som verktyg för att skapa positiva förändring­ar. Endorfiner frigörs. Deltagarna får tillgång till sitt inre. Hjärtrytm och andning samspelar inom gruppen. Man ser varandra i ögonen. Rum av tillit och respekt uppstår. NU HAR DET snart gått två år. Varje vecka träffar hon en grupp kvinnor på Sagsjöns slutna avdelninge­n och en på den öppna. Hon är efterlängt­ad mellan besöken. Kvinnorna är öppna och förväntans­fulla men samtidigt osäkra. Tillsamman­s arbetar de med att var och en ska hitta sin röst, att de ska våga sjunga och bli trygga i sin kropp.

– Vi möts i texterna, i rytmerna. Men det blir också mycket skratt och ibland gråt eftersom processer sätts igång inom oss, minnen vaknar till liv. Då pratar vi om det och tröstar varann.

Det är deltagarna själva som väljer sångerna. Det blir mycket Björn

”Med all sin kraft sjöng männen ut all sin smärta men också sin glädje”

 ??  ?? Carin Åkesson i sin replokal. I bakgrunden hänger Sångensemb­len Iris affischer.
Carin Åkesson i sin replokal. I bakgrunden hänger Sångensemb­len Iris affischer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden