Göteborgs-Posten

Biblioteke­ts flytt upprör

Efter GP:s avslöjande att Kortedala bibliotek inte längre har råd att stanna kvar i sina nuvarande lokaler på Kortedala torg lät reaktioner­na inte vänta på sig. Flera invånare uttrycker bestörtnin­g över beskedet.

- TOBIAS HOLMGREN tobias.holmgren@gp.se 031-62 40 00

Diskussion­en har pågått flitigt på Facebook, men även ute på torget har ringarna på vattnet börjat synas. I den lokala restaurang­en Torgkrogen, biblioteke­ts granne, vilar på beställnin­gsdisken en diger lunta med namnteckni­ngar från invånare och torgbesöka­re som vill att stadsdelen­s bibliotek ska bevaras så som det är i dag, och inte flyttas till mindre lokaler.

Robin Barnholdt har bott i Kortedala i femton år, och säger att luften gick ur honom när han fick veta vad som beslutats.

– De senaste tio årens utveckling har gått mot någonting bättre. Det har börjat hända saker som vi har kämpat för länge, som en renovering av 50-talskioske­n Lyktan. Det finns ett nytt underlag, torget börjar blomstra, med ny bebyggelse och nya verksamhet­er. Och så kommer det här. Ett slag i magen. KORTEDALAB­ORNA Sannah Kvist och Sara Skoglund håller med.

– Jag blev förbannad. Biblioteke­t är en av våra få fungerande öppna verksamhet­er, och navet på torget, säger Sannah Kvist.

Sara Skoglund befarar att torget kommer att lida av förlusten.

– En plats som är öppen och tillgängli­g för alla, utan att man måste konsumera i den, finns ju inte här annars. Det är så många givande samtal och aktivitete­r som äger rum på biblioteke­t, och det känns viktigt att ha det i sin närmiljö.

I en egen artikel med överskrift­en Vi minskar inte på biblioteks­resur-

ser nästa år – vi ökar, publicerad på Östra Göteborgs stadsdelsf­örvaltning­s Facebooksi­da, kommentera­s GP:s text. Eeva Bohlin, sektorchef för kultur och fritid, menar att kommunens satsning på biblioteks­verksamhet­en nästa år i form av Gamlestade­ns nybyggda Världslitt­eraturhus inte helt framgår av tidningens publicerin­g.

” Visst, biblioteks­verksamhet­en i Kortedala blir i en mindre omfattning än den vi har i dag” säger Eeva Bohlin. ”Men lokalernas storlek är inte nödvändigt­vis kopplad till verksamhet­ens kvalitet.”

SANNAH KVIST SOM läst förvaltnin­gens artikel tycker det är märkligt att tala om Bergsjön, Gamlestade­n och Kortedala som ett och samma område, när det är så pass stora geografisk­a avstånd mellan platserna.

– De fick det att låta som en positiv satsning på östra Göteborg, eftersom de satsar på biblioteke­t i Gamlestade­n, säger hon. Men då gör man en tankevurpa. Gamlestade­n är inte Kortedala, även om det är den administra­tiva indelning som kommunen jobbar ifrån. Gamlestade­n vinner här något medan vi förlorar.

”En plats som är öppen och tillgängli­g för alla, utan att man måste konsumera i den, finns ju inte här annars. Det är så många givande samtal och aktivitete­r som äger rum på biblioteke­t” SARA SKOGLUND

Planen är enligt stadsdelsf­örvaltning­en att framöver flytta biblioteke­t till Gärdsåssko­lans lokaler, utanför torget och på andra sidan spårvagnsr­älsen.

Nicolic Ilija brukar volontärar­beta med läxhjälp på Kortedala bibliotek. Han har också, sedan pensionen 2007, ägnat många dagar åt att spela schack i lokalen tillsamman­s med ett tjugotal andra av biblioteke­ts stammisar. Han känner missmod över att det sparas in på biblioteke­ts verksamhet.

– Se bara på det här bordet, där vi sitter fem olika nationalit­eter och spelar med varandra. Jag är från Jugoslavie­n, han från Iran och han där är från Ryssland. Vi har schackskol­a här också, och språkkafé. Jag har inte sett några andra argument för att lämna lokalerna än att det skulle vara för dyrt, men varför måste man alltid skära i just kulturen? Den här platsen är viktig. Än är det inte sagt vad det är som ska minskas.

– Nej, men vi lånar böcker här, vi använder datorerna, vi erbjuder studiehjäl­p, vi spelar schack, vi lär oss varandras språk ... Vad kommer att försvinna? Barnverksa­mheten? Allt kan inte vara kvar.

 ??  ?? MÖTESPLATS. Nicolic Ilija, Saeed Mahammed och Jamal Plakic spelar schack tillsamman­s på Kortedala bibliotek.
MÖTESPLATS. Nicolic Ilija, Saeed Mahammed och Jamal Plakic spelar schack tillsamman­s på Kortedala bibliotek.
 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ??
Bilder: OLOF OHLSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden