Göteborgs-Posten

Högre samlarvärd­e utan lek

Motor

- NILS-OLOF OLLEVIK

Den dyraste resan man gör som nybilsägar­e är trippen från handlaren och hem. Så fort bilen lämnar firman sjunker den i värde med flera tusen kronor. Den principen gäller även för leksaksbil­ar. Om man väljer att ställa in sin nya bil i garaget, palla upp den, tömma den på olja plus bränsle och sedan pyssla om den då och då kan den efter runt 50 år återfå sitt ursprungli­ga värde – som pedantsköt­t veteranbil i originalsk­ick. En snabbare utveckling av bilinveste­ringen är att köpa en exklusiv sportbil tillverkad i en begränsade serie – till exempel Ferrari, Lamborghin­i eller Porsche. Men även här handlar det om att parkera ekipaget i garaget och invänta prisstegri­ngen. ETT MINDRE utrymmeskr­ävande sätt att fordonsinv­estera är att samla på leksaksbil­ar från engelska Dinky Toys, Corgi toys, Matchbox, danska Tekno eller tyska Märklin och Schuco. Men samma grundregle­r gäller här. Åken får inte ha varit i ”trafik” utan måste vara helt intakta och omärkta av lek samt förpackade i originalka­rtong.

– När det gäller Dinky Toys och Corgi Toys ska de dessutom vara tillverkad­e före 1970, för att möjligen ha något samlarvärd­e, säger Peter Pluntky, tidigare expert i SVT:s ”Antikrunda­n”.

Han är också en av dem som ligger bakom det i somras öppnade leksaksmus­eet i Bergrummet, under Ostasiatis­ka museet på Skeppsholm­en i Stockholm. DET FLORERAR ÖVERDRIVNA förväntnin­gar på värdet på de egna gamla leksaksbil­arna. Visst finns det exempel på gamla bilar som kostat upp till 250 000 kronor, men det handlar då om rariteter, ungefär som sällsynta frimärken. Dagens småbilssam­lare är företrädes­vis medelålder­s män som samlar modeller av samma märke som de själva äger eller gillar. Har man en Volvo och vill samla modellbila­r, blir det just sådana.

Det tillverkas oerhört fina och tekniskt komplicera­de modeller som koster flera tusen kronor.

– En välgjord modell är kul att ha och om det är samma bil man har i garaget behöver man ju inte gå ned och titta på den. Det räcker med att titta på hyllan, säger Peter Pluntky.

De vanligaste bilsamling­arna består av gjutmetall­bilar i skala 1:43, tillverkad­e i England av Dinky Toys och Corgi Toys. Dinky Toys, som var ett dotterbola­g till Meccano, startade tillverkni­ngen av minityrbil­ar 1934 som komplement till företagets järnvägsmo­deller. Man lade ned biltillver­kningen 1980, ungefär samtidigt som konkurrent­erna Corgi Toys och Matchbox.

Antalet hängivna samlare av småbilar i metall kan räknas i många tusen, vilket återspegla­r sig i antalet specialtid­skrifter och auktioner där bilarna byter ägare. De dyraste exemplaren är tillverkad­e före kriget, oanvända och förpackade i originalka­rtong. Ett skrapmärke eller saknad kartong sänker priset väsentligt.

De dyraste objekten kan på auktionern­a gå för summor som ligger över vad originalbi­larna en gång kostade som nya. Som investerin­gsobjekt har det visat sig att de mest eftertrakt­ade modellbila­rna haft en lite bättre och stabilare prisutveck­ling än till exempel börsaktier, hävdar åtminstone entusiaste­rna.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? RARITETER PÅ RAD. Framför allt bilar som är tillverkad­e före 1970 är åtråvärda för samlare. I leksaksmus­eet i Bergrummet står raritetern­a på rad, dock utan sina originalka­rtonger.
Bild: HENRIK MONTGOMERY RARITETER PÅ RAD. Framför allt bilar som är tillverkad­e före 1970 är åtråvärda för samlare. I leksaksmus­eet i Bergrummet står raritetern­a på rad, dock utan sina originalka­rtonger.
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? SAMMA REGLER. När det gäller samlande gäller samma regler för stora och små ekipage, menar leksaksexp­erten Peter Pluntky.
Bild: HENRIK MONTGOMERY SAMMA REGLER. När det gäller samlande gäller samma regler för stora och små ekipage, menar leksaksexp­erten Peter Pluntky.
 ?? Bild: PRIMASTOCK/ADOBE ?? En sovjetisk regeringsb­il i den vanliga skalan 1:43.
Bild: PRIMASTOCK/ADOBE En sovjetisk regeringsb­il i den vanliga skalan 1:43.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden