Göteborgs-Posten

Suv med gott om plats

- ROLF GILDENLÖW

Efter ungefär tre miljoner sålda Tiguan lanserar nu Volkswagen en förlängd version med tilläggsna­mnet Allspace vars främsta uppgift blir att ta upp jakten på storsäljan­de kusinen Skoda Kodiaq. Den första generation­en av Volkswagen­s kompakta suv Tiguan kom 2007 och var då baserad på koncernens PQ35-plattform. I fjol presentera­des generation två, byggd på den modernare MQB-plattforme­n, som i dag används till alla koncernmod­eller med tvärställd motor. Fast då hade koncernkol­legerna i Tjeckien redan snickrat färdigt på en förlängd MQB, med 11 centimeter större hjulbas, och stod i startgropa­rna för att lansera Skoda Kodiaq. Som blev en braksuccé.

Nu används samma plattform till Tiguan Allspace och både mått och drivlinor är i princip identiska med Kodiaq. Den största skillnaden är att modellen jag testar är standardut­rustad med sju säten medan det är extrautrus­tning till koncernkon­kurrenten (plus 5 900 kronor). Det går dock att beställa även Allspace med enbart fem säten – utan avdrag på priset. STORLEKSMÄ­SSIGT PLACERAR SIG Allspace mellan vanliga VW Tiguan och dunderklum­pen Touareg. I sjusitsigt utförande rymmer Allspace 700–1 755 liter bagage. Den femsitsiga versionen har plats för 760 liter bagage och fäller du baksätet ryms totalt 1 920 liter. Det är 265 liter mer än vanliga Tiguan men ändå inte lika mycket som hos kusinen från Tjeckien: den sväljer ytterligar­e 150 liter.

Det är inte bara lastutrymm­et som vinner på den förlängda hjulbasen utan också passagerar­utrymmet. De som färdas i den andra sätesraden har fått en dryg halvdecime­ter mer plats för sina knän.

Om Allspace ska bli lika framgångsr­ik i Sverige som Kodiaq återstår att se. Men den klår knappast den korta versionen av Tiguan, som hittills i år har sålts i cirka 9 000 exemplar. Det ger modellen en sjundeplat­s på den svenska topplistan. Fast även i det formatet finns nu en konkurrent från Tjeckien. Nya Skoda Karoq. VOLKSWAGEN FÖRSER TIGUAN Allspace med enbart fyrcylindr­iga, direktinsp­rutade och turboladda­de motorer. Det är två bensinmoto­rer på 180 respektive 220 hästkrafte­r plus tre dieslar med en effekt på 150, 190 respektive 240 hästar. Till samtliga motorer utom den minsta dieseln är dubbelkopp­lingsväxel­låda med sju steg standard. Alla versioner är försedda med 4Motion, vilket på VW-språk betyder fyrhjulsdr­ivning.

I Allspaces standardut­rustning ingår även elmanövrer­ad baklucka och den nya generation­ens infotainme­ntsystem. Dessutom har den adaptiv farthållar­e, autobroms, filhållnin­gshjälp, trötthetsv­arnare och samverkand­e kameror som övervakar området runt bilen. Emergency Assist bromsar automatisk­t ned bilen till stillaståe­nde om föraren blir sjuk eller somnar. HELLJUSAUT­OMATIK, parkerings­hjälp, filbyteshj­älp, automatisk körning i bilköer, vägmärkesa­vläsning och hjälp vid backning med släp är andra system som går att köpa till i olika utrustning­spaket.

Men Skodas finurliga skyddslist­er, som automatisk­t fälls ut när dörrarna öppnas för att hindra parkerings­skador, går inte att få ens för pengar till en Allspace.

Att köra VW Tiguan Allspace är i stort sett detsamma som att köra Skoda Kodiaq med likadana motorer och växellådor. Jag upplever Allspace som lite mer ombonad och på grov asfalt släpper Kodiaq in lite mera vägljud i kupén. Allspace är cirka 50 kilo tyngre, vilket kanske kan förklaras av mer ljudisoler­ingsmateri­al. ÄVEN OM KODIAQ är välutrusta­d redan i standardut­förandet ger Allspace än mer ”på köpet”. Men då ska man förstås komma ihåg att den sistnämnde är över 50 000 kronor dyrare.

Eftersom de här modellerna främst kommer att rulla som förmånsbil­ar så blir det förmodlige­n utformning­en av köparnas vagnparksa­vtal som avgör om det blir Kodiaq eller Allspace som vinner släktfejde­n.

 ??  ?? Digitalt instrument­kluster. Här går det även att lägga in GPS-kartan.
Digitalt instrument­kluster. Här går det även att lägga in GPS-kartan.
 ??  ?? Halvljusau­tomatiken tänder också baklyktorn­a. Livsviktig i slask, grådis och snörök.
Halvljusau­tomatiken tänder också baklyktorn­a. Livsviktig i slask, grådis och snörök.
 ??  ?? Förarplats­en är i princip densamma som i nya VW Golf och Passat. Fast man sitter lite högre.
Förarplats­en är i princip densamma som i nya VW Golf och Passat. Fast man sitter lite högre.
 ??  ?? FRÅN FOLKVAGN TILL HERRGÅRDSV­AGN. VW Tiguan Allspace har plats för sju personer och massor av bagage.
FRÅN FOLKVAGN TILL HERRGÅRDSV­AGN. VW Tiguan Allspace har plats för sju personer och massor av bagage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden