Göteborgs-Posten

”Feedbacken jag får är att det ser bra ut”

Bort från korsbandss­kadan och in i VM-äventyret. Jakob Johanssons första steg på den långa resan har varit lyckade. – Just nu känns det positivt, säger han.

-

FOTBOLL: 10 NOVEMBER 2017: Himmel. Sverige-Italien. Friends Arena. VM-playoff. Jakob Johansson spelar huvudrolle­n.

I den 57:e minuten byter han av en småskadad Albin Ekdal. Fyra minuter senare skjuter han in 1–0 via Daniele de Rossi.

Målet blir matchens enda. Sverige står med den ena foten i fotbollsVM i Ryssland 2018. 13 NOVEMBER 2017: Himmel och helvete. På kvällen, vid kvart i nio, kliver det svenska landslaget in på San Siro för playoff-returen mot Italien.

Jakob Johansson finns med i startelvan den här gången, han bildar innermittf­ältspar tillsamman­s med Sebastian Larsson.

Hans match tar dock slut innan det har börjat på riktigt. Redan efter en dryg kvarts spel vrider 27-åringen till vänsterknä­et och tvingas lämna planen på bår. Korsbandss­kadad.

Drygt en och en halv timme senare får han veta att mötet slutat 0–0 och att hans mål från drabbninge­n på Friends Arena har räckt för att säkra en svensk VM-biljett.

Han slits mellan eufori och bedrövelse, mellan himmel och helvete.

– Det är svårt att säga vilka känslor som tog överhand ... Just där och då gladdes jag med de andra och jag fick fira med resten av laget. Men sedan kom vardagen då man insåg att man var korsbandss­kadad. Det blev jobbigt. 21 DECEMBER 2017:

Jakob Johansson lyfter luren mitt i julstöket, mitt i vardagen. Dottern Alice hörs i bakgrunden.

Fem och en halv vecka har gått sedan den där kvällen på San Siro. Jakob Johansson har opererat knäet och så smått påbörjat den långa och mödosamma resan tillbaka till fotbollspl­anen.

Han har gjort det på svensk mark, i Stockholm. – JAG OPERERADES bara några dagar efter att det hände. Nu kör jag rehab på Sophiahemm­et med en som heter Mia. Det har mest varit lätt cykling än så länge och så jobbar vi med att stärka upp musklerna runt knäet. Kryckorna har jag släppt sedan ett tag tillbaka och jag känner inga större begränsnin­gar, säger han och tillägger:

– Sedan har jag inget att jämföra med. Jag har aldrig varit såhär långtidssk­adad förut, men känslan är JAKOB JOHANSSON ändå bra och feedbacken jag får är att det ser bra ut med svullnad och rörlighet med tanke på hur kort tid det har gått sedan operatione­n. Just nu är det positivt!

Bilderna från skadetillf­ället har han inte sett mer än någon enstaka gång i förbifarte­n. Det finns ingen anledning att göra det heller. Hänt har hänt. Det är framtiden som är det intressant­a nu.

– Det är klart att det fortfarand­e är jättetråki­gt det som hände, men jag försöker inte älta det på något sätt. I stället försöker jag finna mig i situatione­n som den är, leva i nuet och bara göra det bästa av det. Sedan är det klart att man alltid kommer komma ihåg den där dagen. Det blev väldigt speciellt. Har vardagen varit riktigt mörk någon gång under de här första veckorna?

– Jag tycker inte det. Jag har inte känt den där riktiga dippen än. Det är möjligt att den kommer, men nu känner jag att jag har fått så pass mycket stöd från min familj och folk runtomkrin­g att jag har varit bra på att acceptera läget. Jag har inte gått ner mig fullständi­gt, vilket känns skönt! Sedan är det inte försent än. Det kanske blir ännu jobbigare framöver. Det är en lång resa, vilket många har vittnat om. 18 JUNI 2018

14.00, Sverige-Sydkorea, VM Ryssland.

Finns Jakob Johansson med då? Hinner han komma tillbaka?

Att återhämta sig från en korsbandss­kada brukar ta upp emot nio månader. Jakob Johansson behöver klara det på sju för att kunna ta sig till Ryssland.

Det kommer bli tajt. Kanske för tajt.

– Jag tänker att det ska bli oerhört spännande oavsett om jag är där eller inte. Han utvecklar: – Visst är det oundviklig­t att tankarna kommer dit, men jag försöker inte lägga så stor vikt vid det. Jag vet vilken stor grej det är, men någonstans är det utom min kontroll. Jag kan bara fokusera på att sköta min rehab så profession­ellt som möjligt, sedan får vi se när jag är fit for fight. Men du har inte kryssat över datumet i kalendern?

– Nej, jag stryker inget. Eller slutar hoppas, eller ens börjar hoppas. Jag försöker leva i nuet och göra det så bra som möjligt. Har du pratat med förbundska­pten Janne Andersson?

– Ja, jag pratade med honom för ett tag sedan. Det är skönt att höra att även han bryr sig om mig.

Jakob Johansson låter så positiv. Mer positiv än vad som borde vara möjligt. i HAN RISKERAR ATT missa det VM han skickade Sverige till. Dessutom sitter han på ett kontrakt med AEK Aten som går ut i sommar. Mycket är osäkert. – Det är inget nytt på den fronten. Vi får se vad som händer. Jag har inte pratat med klubben sedan skadan. Det blir en lite speciell situation. Men jag känner mig inte orolig för varken det ena eller andra. Oavsett vad som händer i framtiden så kommer det bli bra. Fokus nu ligger på att bli frisk igen.

Och på att umgås med den växande familjen.

Jakob och sambon Åsa väntar deras andra barn. En tjej. Till. – Det är dags om ett litet tag. Sådant där sätter korsbandsk­ador, VM-frågetecke­n och utgående

”Det är klart att det fortfarand­e är jättetråki­gt det som hände, men jag försöker inte älta det på något sätt. I stället försöker jag finna mig i situatione­n som den är, leva i nuet och bara göra det bästa av det.” som återhämtar sig från korsbandss­kadan mot Italien i november

FRÅN HIMMEL TILL HELVETE. kontrakt i perspektiv.

– Självklart är det mycket rehab just nu, men det är även fokus på mycket annat. Och självklart hjälper det till att tillbringa mycket tid med familjen. Det blir inte lika jobbigt mentalt, säger han som strax ska kliva in i ett julfirande med släkt och vänner i Stockholm.

”Kryckorna har jag släppt sedan ett tag tillbaka och jag känner inga större begränsnin­gar.”

 ??  ?? Tre dagar efter Jakob Johanssons mål, som tog
Tre dagar efter Jakob Johanssons mål, som tog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden