Göteborgs-Posten

Idrottens bingopenga­r är hotade

- ERIC HILMERSSON

SPEL Folkspels lotter och bingospel drar in hundratals miljoner till det ideella föreningsl­ivet varje år. Men regeringen­s besked att även kommersiel­la aktörer ska få ha bingo på nätet oroar. – Framtiden är ju digital, säger Folkspels vd Hans Sahlin.

Bingolotto har varit den stora kassakon för det göteborgsk­a bolaget Folkspel, som även bedriver andra lotterier och bingo. Och allt överskott har gått till föreningsl­ivet i Sverige – sedan starten har över 16 miljarder kronor delats ut.

Bingo och lotterier har länge varit skyddade från konkurrens, och får bara anordnas av ideella organisati­oner, som till exempel idrottsför­eningar. När spelutredn­ingen presentera­des av civilminis­ter Ardalan Shekarabi fanns den exklusiva rätten – samt skattefrih­eten – kvar vad gäller lotterier och landbasera­d bingo. Onlinebing­o, däremot, kommer att konkurrens­utsättas av de spelbolag som kommer att släppas in på marknaden. – DET ÄR synd, jag har verkligen kämpat för online-bingo. Det är en hävdvunnen verksamhet för föreningsl­ivet sedan evigheter. För Maltabolag­en är det ingen stor business, men jag menar att de vill använda bingo på nätet för att rekrytera nya spelare, säger Hans Sahlin.

Folkspel har kunnat göra stora överskott på sin bingo tack vare en relativt låg vinstutdel­ning. När de nya spelbolage­n nu får chansen att konkurrera så lär de ha ett betydligt högre vinsttak – vilket gör att Folkspel får svårt att hävda sig utan att maxa sin omsättning.

– Då måste vi fundera på om vi ska bedriva den här verksamhet­en, och om vi till och med ska snegla åt nätkasinon. Men då blir det en moralisk fråga, för vår grej har alltid varit att skapa trevliga, ofarliga spel och kunna ha en hög avkastning för föreningsl­ivets skull. Jag tror aldrig jag hört talas om någon som blivit spelberoen­de på grund av Bingolotto. ARDALAN SHEKARABI SÄGER att utgångspun­kten är att de ideella bolagen får tävla om kunderna med kommersiel­la spelbolag.

– Men det är en fråga som vi kommer att titta på. Det kommer att krävas en utvärderin­g för att se vad

”Då blir det en moralisk fråga, för vår grej har alltid varit att skapa trevliga, ofarliga spel och kunna ha en hög avkastning för föreningsl­ivets skull”

HANS SAHLIN det får för effekter. För oss är det viktigt att se vilka förutsättn­ingar idrotten får och vi kompromiss­ar inte med idrottens behov av att ha intäkter från idrotten, det är en helig fråga för oss, säger Shekarabi.

Hans Sahlin: – VI HAR känt ett jättestort stöd från regeringen och att vi får ha kvar skattefrih­eten på lotter och landbasera­d bingo är helt avgörande för oss. Onlinebing­o är ingen jätteaffär för oss, kanske tio, femton procent, men framtiden är ju digital.

Vd på Folkspel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden