Göteborgs-Posten

Poängkunge­n vill ha revansch i junior-VM

- CARL GÖRANSSON

ISHOCKEY: JVM JVM-debuten förra året blev både mållös och medaljlös. Nu dominerar Elias Pettersson i SHL – och kommer till JVM med betydligt högre förväntnin­gar. – Att vinna guld är min enda tanke, säger Växjöforwa­rden.

Elias Pettersson, 19, har haft en närmast osannolik debutsäson­g i Växjö och SHL. Visst var han vass redan i Timrå i fjol – 41 poäng i hockeyalls­venskan – men att Pettersson skulle briljera som han har gjort i höst var knappast väntat.

35 poäng på 26 matcher placerar honom tvåa i seriens poängliga, med högst poängsnitt av samtliga spelare. – JAG HAR såklart bra självförtr­oende, det har gått väldigt bra i Växjö och jag ska bara försöka jobba vidare på det som jag har presterat där, säger Elias Pettersson.

– Skottet har jag utvecklat väldigt mycket och jag har blivit mer mogen i spelet. Sedan spelar jag i ett bra lag som vinner mycket, vi gör varandra bättre.

Den blågula JVM-uppladdnin­gen pågår för fullt inför turneringe­n i Buffalo och Pettersson är en av spelarna som har revansch att utkräva efter förra året.

Då var Sverige obesegrat fram till semifinal, men efter förlust både där och i bronsmatch­en blev det en fjärdeplat­s.

– Klart att det var surt efteråt, säger Pettersson, som ”bara” noterades för en assist på sex matcher. – NU VILL jag ha en stor roll, hjälpa laget att vinna och spela i de avgörande lägena.

Och Elias Pettersson, som tingades av Vancouver Canucks redan som femma i första rundan i sommarens NHL-draft, ser ut att bli bönhörd. Förbundska­pten Tomas Montén: – Vi hoppas att Elias ska vara en spelare som kanske framför allt leder oss med sin erfarenhet. Han var otroligt skicklig redan i fjol men ett års erfarenhet och mognad, både Född: 12 november 1998. Moderklubb: Ånge IK. Aktuell: Nyckelspel­are i Sveriges JVM-lag. Ligger tvåa i SHL:s poängliga med 35 poäng på 24 matcher för Växjö. fysiskt och mentalt, gör honom så klart ännu bättre.

– Han är ju en offensivt väldigt skicklig och kreativ spelare, men det är imponerand­e att se hur han första året kommer in i SHL och gör det så bra. Poängprodu­ktionen är högre än vad någon kunde förvänta sig. Men om han gör 2 eller 15 poäng i JVM spelar ingen roll så länge vi vinner.

Efter guldet 2012 och finalförlu­sterna 2013 och 2014 har Juniorkron­orna tre raka turneringa­r utan medalj. – PÅ PAPPERET kanske förväntnin­garna är lägre än i fjol, laget då var ganska haussat och vi fick leva med lite press under turneringe­n. Men det här känns som en grupp som kan växa, vi har kanske inte samma spets som i fjol men definitivt mer bredd, säger Montén, vars trupp får ett sent och välkommet tillskott i stjärnan Alexander Nylander.

Juniorkron­orna inleder JVM mot Vitrysslan­d på annandagen. VAD Juniorkron­ornas premiärmat­ch i JVM i ishockey. VAR Harborcent­er i Buffalo, USA. NÄR 26 december, klockan 20.08, svensk tid. TV/RADIO SVT2/SVT24 och Radiosport­en.

LÄGET I TRUPPEN Förbundska­pten Tomas Montén tog med sig en stor trupp över Atlanten. Att Alexander Nylander dessutom fick klartecken för spel från Buffalo Sabres gör att fyra spelare ska gallras bort innan turneringe­n startar.

TURNERINGE­N Tio lag deltar och de är fördelade på två grupper. I Sveriges grupp B spelar också Vitrysslan­d, Tjeckien, Schweiz och Ryssland. I grupp A spelar Danmark, Finland, Kanada, Slovakien och USA. De fyra bästa i varje grupp går vidare till kvartsfina­l som spelas den 2 januari. Semifinale­rna spelas den 4 januari och bronsmatch och final den 5 januari. MOTSTÅNDAR­NA Vitrysslan­d är tillbaka efter ett år i JVM:s andradivis­ion. I Vitrysslan­ds senaste JVM, för två år sedan, förlorade laget samtliga sex matcher.

JUNIORKRON­ORNAS TRUPP (innan fyra spelare gallrats bort): Målvakter: 1 Filip Larsson 30 Filip Gustavsson 35 Olle Eriksson Ek Backar: 3 Filip Westerlund 5 Gustav Lindström 6 Linus Högberg 7 Timothy Liljegren 8 Rasmus Dahlin 23 Jesper Sellgren 26 Erik Brännström 27 Jacob Moverare Forwards: 9 Tim Söderlund 10 Marcus Davidsson 11 David Gustafsson 12 Glenn Gustafsson 14 Elias Pettersson 16 Linus Lindström 17 Fredrik Karlström 18 Jacob Olofsson 19 Alexander Nylander 20 Isac Lundeström 21 Jesper Boqvist 22 Axel Jonsson Fjällby 24 Lias Andersson 25 Lucas Elvenes 28 Fabian Zetterlund 29 Oskar Steen

 ?? Arkivbild: JOEL MARKLUND ?? SIKTAR HÖGT. Växjös Elias Pettersson dominerar i SHL och kommer till junior-VM med höga förväntnin­gar. Förra årets turnering blev en besvikelse för honom och nu vill han ha revansch
Arkivbild: JOEL MARKLUND SIKTAR HÖGT. Växjös Elias Pettersson dominerar i SHL och kommer till junior-VM med höga förväntnin­gar. Förra årets turnering blev en besvikelse för honom och nu vill han ha revansch
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden