Göteborgs-Posten

Väver samman IFK och GFC

- ERIC HILMERSSON LINUS PETERSSON

FOTBOLL: GÖTEBORG FC

IFK Göteborgs och GFC:s samarbete blir allt tajtare och 14 spelare har valts slut för att utgöra kärnan i F19-truppen. Och en röd tråd ska träs från det damallsven­ska A-laget ner till IFK Göteborgs akademi. – IFK har ju en god erfarenhet av spelarutbi­ldning och vi har erfarenhet av att vara på högsta nivån på damsidan, säger Anna Stoltze.

Göteborg FC, som länge saknat egen ungdomsver­ksamhet, har de senaste fyra åren haft ett F19-lag i Flickallsv­enskan. Där har man samlat talanger från ett 20tal klubbar i Göteborgso­mrådet för att ha en bas att fylla på sitt A-lag med.

Inför förra säsongen inleddes ett samarbete med IFK ANNA STOLTZE DE TVÅ KLUBBARNA har nu gemensamt ansvar för Göteborg FC:s F19-lag och till nästa år spetsas verksamhet­en till ytterligar­e när en kärntrupp på minst 14 spelare ges möjlighet att träna fyra dagar i veckan.

– Det är den stora skillnaden, att vi kommer att få möjlighet att jobba tillsamman­s fler gånger i veckan. Och egentligen handlar det om att försöka få ner den kompetens vi har i A-laget till de här spelarna, så att steget upp till allsvenska­n ska bli lite lättare för dem att ta, säger Anna Stoltze.

Hon är huvudansva­rig för satsningen, men IFK Göteborg har tillfört både tränare och resurser för att höja kvalitén och göra spelarna färdiga för eliten. MÅLET ÄR ATT utveckla individern­a snarare än att vinna F19-allsvenska­n. Hur viktigt är samarbetet med IFK Göteborg för er?

– Genom att vi har det så blir det ett mer långsiktig­t tänk. Vi ska jobba med att koppla ihop deras akademi med vårt F19-lag. Det är lika viktigt som kopplingen till vårt A-lag. Det blir ytterligar­e dimension till det. De har ju en god erfarenhet av Anna Stoltze är huvudansva­rig för satsningen som Göteborg FC gör på sitt F19-lag i samarbete med IFK Göteborg. A-laget har precis fått en ny tränare i Marcus Lantz, men finns det ett gemen- samt tänkt kring spelidé i hela föreningen?

– Ja, absolut. Vi spelar inte identiskt som A-laget men vi har en grundidé. De som sitter på bänken i A-laget ska kunna komma ner till oss och känna att det ger dem något på deras position. Och i och med att vi har ledare från IFK Göteborgs akademi så kan det också länkas ner dit till viss del, säger Anna Stoltze.

”Egentligen handlar det om att försöka få ner den kompetens vi har i A-laget till de här spelarna” ”Det här var nog den bästa julklappen man kan få.”

CAMILLA HULTGREN DAHLBERG,

tränare Heid

se sitt lag sitta i förarsätet under i stort sett hela mötet med Skara.

Det var 13–10 i paus, exempelvis.

– Orolig är man alltid, det kan vända fort i handboll, men vi hade ganska bra koll på läget. Vi brände dessutom lite framåt, det får vi träna på i mellandaga­rna. Att vara lite coolare.

Den som briljerade allra mest var Towe Andersson som noterades för åtta mål.

– Hon är en fartfylld spelare som drog upp tempot i början. De var inte riktigt med där och hon drog dit några snabba, säger Camilla Hultgren Dahlberg. Hur förklarar du formtoppen?

– Vi tränade på jävligt bra under uppehållet och ändrade lite smådetalje­r i vårt spel. Vi har hittat en trygghet bakåt och ett lugn i gruppen.

Totalt har Heid nu vunnit tre matcher under säsongen. Den första kom mot Sävehof (28–25) i den andra omgången.

Efter jul- och nyårsfiran­de väntar ett nytt möte med Skara. Då på bortaplan. SPORT I DAG

 ?? Bild: PRIVAT ?? SATSAR FRAMÅT.
Bild: PRIVAT SATSAR FRAMÅT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden