Göteborgs-Posten

Välgörenhe­t populärt under granen

GÅVOR: En get, mensskydd eller ett matpaket till människor på flykt. Hjälporgan­isationern­as konkreta gåvoproduk­ter ökar viljan att skänka pengar, särskilt till jul. Men det är inte alltid säkert att pengarna blir till just den gåva som givaren valt.

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Att köpa ett matpaket, vaccin, eller annan hjälputrus­tning, och ge bort ett gåvobevis i stället för vanlig julklapp, har blivit allt mer populärt bland svenskarna. Från att ha rört sig om ett mindre antal gåvor – som den berömda geten som lanserades för tio år sedan – erbjuder nu de flesta hjälporgan­isationer en egen nätbaserad gåvoshop.

UNICEF, SOM ÄR den hjälporgan­isation som samlar in mest pengar i Sverige, öppnade sin gåvoshop för tio år sedan. Sedan dess har försäljnin­gen där ökat för varje år. Nu står produktern­a i gåvoshopen för cirka 10 procent av organisati­onens totala intäkter. Under december månad är andelen dock betydligt större – hela 50 procent av intäkterna kommer då från produkter i gåvoshopen.

– Gåvorna har gjort att människor fått en mer konkret bild av vad vi gör och vad pengarna används till. Vi har också nått nya, yngre givare säger Per Westberg, vice generalsek­reterare för Unicef Sverige.

Unicefs policy är att det man som givare väljer i shopen också ska vara det som sedan levereras. Köper man

gåvan cykel, betyder alltså det att just en cykel ska skänkas till ett barn som behöver en, kanske för att kunna ta sig till skolan.

MEN SÅ ÄR det inte hos alla organisati­oner. Hos Rädda barnen, Actionaid och Läkare utan gränser är exemplen i gåvoshoppe­n bara just exempel på vad pengarna kan räcka till och vad de kan bli.

– Vi är måna om att inte låsa fast oss vid öronmärkta gåvor. Dels för att det skulle innebära extra kostnader att följa upp att pengarna gick till just det som givaren valt. Eftersom vi arbetar med akuta nödinsatse­r måste vi också snabbt kunna ompriorite­ra för att använda pengarna där de bäst behövs. Visst är vi medvetna om att folk gärna ger till specifika saker, men för oss skulle det bli ett för stort hinder för vår flexibilit­et, säger Hanna Lidén, marknadsfö­ringsansva­rig på Läkare utan gränser.

ENLIGT PER WESTBERG på Unicef har öronmärkni­ngen av gåvopengar­na inte vållat några sådana problem för hans organisati­on.

– Vi har hittills aldrig haft en situation där vi sålt för mycket gåvor av en viss vara och därför låst in oss. Vi gör hela tiden uppföljnin­gar, och märker vi att behoven av något minskar så tar vi bort den gåvan från shopen. Men skulle det inte vara enklare och effektivar­e om ni också var helt fria att fördela alla medel enligt er bedömning?

– Jo, men det stora problemet är som sagt inte att vissa av de pengar som kommer in är öronmärkta, utan att vi får in för lite pengar till utsatta barn totalt sett. Allt vi kan få in behövs, och genom att erbjuda specifika gåvor kan vi nå fler som annars kanske inte hade bidragit alls.

”Vi är måna om att inte låsa fast oss vid öronmärkta gåvor” HANNA LIDÉN, Läkare utan gränser

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TILL BEHÖVANDE. Vaccinatio­ner finns att köpa i gåvoshoppe­n hos flera hjälporgan­isationer, liksom filtar och getter.
TILL BEHÖVANDE. Vaccinatio­ner finns att köpa i gåvoshoppe­n hos flera hjälporgan­isationer, liksom filtar och getter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden