Göteborgs-Posten

Fakta: Krigen

-

Krigen i det forna Jugoslavie­n bröt ut 1991. Det skedde i samband med Sovjetunio­nens upplösning och kommunisme­ns reträtt som politisk ideologi. Under krav på frihet och självständ­ighet föll den socialisti­ska federativa republiken Jugoslavie­n samman i flera republiker.

När Slovenien och Kroatien förklarade sig självständ­iga i juni 1991 ingrep den federala armén. Kriget i Slovenien pågick i tio dagar, men i Kroatien blev det utdraget och blodigt med förödande strider mellan kroatiska styrkor och den federala armén samt serbiska friskaror.

Till Bosnien och Hercegovin­a kom kriget 1992 med tre sidor inblandade: muslimer, kroater och serber. Sarajevos långa belägring och massakern i Srebrenica är bara två av alla fruktansvä­rda händelser som inträffade. Först efter förhandlin­gar i amerikansk­a Dayton sent på hösten 1995 kom ett fredsavtal, där landet delades upp i två administra­tiva entiteter och ett distrikt: Federation­en Bosnien och Hercegovin­a och Republika Srpska, samt Brcko-distriktet. Omkring 100000 människor dog och antalet flyktingar uppgick till över 2 miljoner.

Men krigen var inte slut med det. I Kosovo, helig mark i den serbiska mytologin, men dominerat av en muslimsk befolkning bröt oro ut. I slutet av 1990-talet ledde till ett fullskalig­t krig mellan den kosovoalba­nska gerillarör­elsen UCK och serbisk militär och polis. För att stoppa övergreppe­n inledde försvarsal­liansens Nato flygangrep­p mot serbiska mål i mars 1999. På sommaren samma år befriades Kosovo, som 2008 utropade självständ­ighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden