Göteborgs-Posten

Andra filmen för hyllad regissör

Hon hyllades för långfilmen Dröm vidare. Nu följer Rojda Sekersöz upp debuten med en ny film med manus av Jonas Gardell. Dessutom kan ni höra hennes radiopjäs om dejting i P1.

- MARIA DOMELLöF-WIK maria.domellof@gp.se 031-62 41 48

FILM: Rojda Sekersöz följer upp debuten Dröm vidare med en ny film med manus av Jonas Gardell.

Evin Ahmad var perfekt i huvudrolle­n som förortstje­jen Mirja i Rojda Sekersözs allra första långfilm Dröm vidare. Det starka dramat om att försöka lyckas mot alla odds hyllades, vann publikens pris på Göteborgs filmfestiv­al och är omskriven som en av 2017 års i särklass bästa svenska filmer.

Nu följer regissören upp sin framgångsr­ika debut med en ny långfilm som Jonas Gardell skriver manus till.

– Det blir något helt annat än Dröm vidare, så mycket kan jag säga, säger Rojda Sekersöz som i övrigt helst inte vill gå händelsern­a i förväg, och säga mer om själva berättelse­n. Kommer Evin Ahmad att vara med även den här gången?

– Jag vill inte prata om casten i nya projektet än men Evin kommer alltid vara min kreativa vapendraga­re och bollplank och jag är säker på att vi kommer fortsätta göra stordåd ihop i framtiden!

Annars har 28-åriga Rojda Sekersöz nyligen också gjort debut som radiodrama­tiker. Pjäsen Dejtinggui­den hade premiär 15 december i P1. Manus har hon skrivit ihop med Gunnar Nilsson, och i rollerna hörs Catrine Lundell och Eric Stern. Vad var det som lockade med just radioteate­r?

–All regi går ut mycket på att lyssna, så jag tyckte att det var spännande att testa att satsa på ljudet och helt ta bort bilden, svarar Rojda Sekersöz.

Tillsamman­s med Gunnar Nilsson, filmmanusf­örfattare som inte heller hade någon tidigare erfarenhet av att skriva dramatik för radio, stegade hon in på Sveriges radio med sitt förslag: att skriva en pjäs om dejtingkul­turen och vår tids besatthet av tvåsamhet och parrelatio­ner.

–Det är ett av de roligaste projekt jag gjort och vi fick stor frihet att sväva iväg. Det är en sådan hets kring det här med relationer, säger Rojda Sekersöz.

Samtidigt är tankar kring parrelatio­ner något som upptar en stor del av vår tid, menar Rojda Sekersöz som med ett skratt ursäktar att hon just när jag ringer faktiskt sitter och tittar på ett avsnitt av Bachelor.

–Vårt samhälle är så målinrikta­t, vi ska ständigt prestera och leverera, vilket jag tror ligger bakom uppblomman­det av all KBT-terapi och dejting-TV. Allting ska hela tiden konstruera­s.

Rojda Sekersöz tror att vi har blivit ett projektbas­erat, prestation­sinriktat folk där parrelatio­nen ingår som en del av vårt livsprojek­t.

–Vi försöker ha kontroll på allting. Våra känslor. Livet. Men livet är större än oss. Har parrelatio­nen blivit den nya religionen?

– Haha nej det skulle jag inte säga, däremot upplever jag att vi allt oftare söker efter den rätta boken eller reglerna för hur vi ska vara eller hamna i parrelatio­ner. För femtio år sedan kunde folk kanske inte föreställa sig att människor skulle gifta sig vid första ögonkastet i tv efter att ha blivit ihopparade av s.k. experter. Vi söker ständigt efter en strategi och en taktik för att kärlek ska uppstå. Hur viktig är humorn för dig?

– Den var jättevikti­g för oss när vi skrev pjäsen. Vi driver med hela konceptet dejtingkul­tur och har försökt skapa igenkännin­g kring relationer. Många par upplever med tiden förskjutni­ngar i maktbalans­en, och vi har försökt fånga hur roller kan förändras. Får dejtinggui­den en fortsättni­ng?

–Det är inget planerat men jag och Gunnar har pratat om det, och det vore skitkul!

”Det är ett av de roligaste projekt jag gjort och vi fick stor frihet att sväva iväg” ROJDA SEKERSÖZ

 ??  ??
 ?? Bild: PRESSBILD ?? PRISAD. Rojda Sekersöz långfilmsd­ebut Dröm vidare vann publikens pris på Göteborgs filmfestiv­al förra året. Nu skärskådar hon dejtingkul­turen i en radiopjäs hon skrivit tillsamman­s med Gunnar Nilsson.
Bild: PRESSBILD PRISAD. Rojda Sekersöz långfilmsd­ebut Dröm vidare vann publikens pris på Göteborgs filmfestiv­al förra året. Nu skärskådar hon dejtingkul­turen i en radiopjäs hon skrivit tillsamman­s med Gunnar Nilsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden