Göteborgs-Posten

Konstchef tvingas sluta

- JAN ANDERSSON 031-62 46 11 jan.andersson@gp.se

KONST: Chefen för VG-regionens konstenhet Richard Sangwill har blivit av med sin tjänst.

Chefen för VG-regionens konstenhet Richard Sangwill har blivit av med sin tjänst. Sangwill får dock stanna kvar som konsult för konstenhet­en. – Vi vill utnyttja hans kompetens på bästa sätt, säger Västfastig­heters direktör Lars Janson. Göteborgs-Posten har i flera artiklar uppmärksam­mat konstenhet­en vid Västra Götalandsr­egionen och de konstverk som under Richard Sangwills ledning köpts in till regionens många vårdcentra­ler, sjukhus och patientmot­tagningar.

Konstenhet­en köper konst för cirka tio miljoner kronor per år och äger närmare 60 000 verk som ska göra ”vårdupplev­elsen bättre och påverka arbetsmilj­ön för personalen positivt” som det står på enhetens hemsida.

Men inköpen har kritiserat­s från olika håll. Bland annat fann VG-regionens revisionse­nhet brister i rutinerna då konstenhet­ens chef Richard Sangwill, som tillträdde sin tjänst 2011, haft fullt mandat att styra inköpen utan krav på att återrappor­tera till regionens fastighets­nämnd som är ansvarigt politiskt organ. EFTER GP:S GRANSKNING­AR förra året, som även visade på ett rätt vidlyftigt konstinköp med bland annat 196 inhandlade konstverk från galleriet Andersson/Sandström under en intensiv shoppingtu­r i Stockholm, arbetade revisionse­nheten också fram en rapport för att skapa nya regler och rutiner för regionens konstinköp.

Nu har Richard Sangwill med

kort varsel tvingats lämna sin chefstjäns­t. Det bekräftar Lars Janson, direktör för Västfastig­heter som förvaltar VG-regionens lokaler och som konstenhet­en lyder under.

– Vi har fört samtal med Richard Sangwill sedan någon vecka tillbaka och han kommer att sluta som chef vid årsskiftet. Varför då?

– Konstenhet­en har extremt stora uppdrag framöver eftersom VG-regionen har så många omfattande projekt på gång. Vi vill utnyttja Richards kompetens och låta honom fokusera på konstinköp på heltid. Därmed lyfts ledarskaps­delen samt budget- och personalan­svaret från honom, säger Lars Janson. Är det ert beslut eller Sangwills eget?

– Vi har diskuterat detta tillsamman­s med honom och konstenhet­en, och jag vill påstå att det finns en samsyn kring beslutet.

Richard Sangwills tjänst som enhetschef kommer att utlysas i januari och till dess att tjäns- ten är besatt har VG-regionen en tillförord­nad chef för konstenhet­en. Varför stannar han inte kvar som chef till dess att ersättaren tillträder?

– Den här typen av diskussion­er skapar alltid oro i gruppen och då är det bättre att verkställa beslutet direkt, säger Lars Janson.

GP har varit i kontakt med folk som har insyn i arbetsmilj­ön och organisati­onen på konstenhet­en, och de anställda ska under lång tid ha riktat kritik mot Richard Sangwills sätt att organisera verksamhet­en. Det är uppgifter som Västfastig­heters direktör Lars Janson är medveten om efter sina diskussion­er med de anställda på konstenhet­en, men som han väljer att tona ner.

– Det finns alltid synpunkter på chefer i alla organisati­oner. Hur har GP:s uppgifter om Sangwills alla konstinköp i Stockholm påverkat ert beslut att plocka bort honom som chef?

– Det har inte påverkat oss alls. Ni har ingen kritik att rikta mot hans sätt att sköta VG-regionens konstinköp?

– Nej, det har vi inte. Som jag sade tidigare så vill vi utnyttja Richard Sangwills kompetens på bästa sätt, och det är att låta honom köpa in konst. Det handlar om att ha rätt man på rätt plats, säger Lars Janson.

GP har kontaktat Richard Sangwill som inte vill kommentera Västfastig­heters beslut att plocka bort honom som chef för konstenhet­en.

–Jag har inget att säga om det. Hej då.

”Vi vill utnyttja Richard Sangwills kompetens på bästa sätt” LARS JANSON

 ?? Bild: GP ?? KONSULT. Konstenhet­ens avgående chef har kritiserat­s för sina konstinköp, nu får han lämna sin tjänst men fortsätter som konsult..
Bild: GP KONSULT. Konstenhet­ens avgående chef har kritiserat­s för sina konstinköp, nu får han lämna sin tjänst men fortsätter som konsult..
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RICHARD SANGWILL. Konstenhet­ens avgående chef.
RICHARD SANGWILL. Konstenhet­ens avgående chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden