Göteborgs-Posten

”Faktafel om leran i Göteborg”

-

Göran Sällfors, professor Chalmers

I debatten om Västlänken förekommer alltför många faktafel och överdrifte­r då det gäller de geoteknisk­a riskerna, till exempel påverkan på grundvattn­et, sättningar och skador på intilligga­nde bebyggelse. I den kritik som framförts kan jag konstatera att skribenter­na inte har den kompetens eller insikt som borde krävas. Än mindre verkar de vara bekanta med de senaste decenniern­as landvinnin­gar inom geoteknike­n. Detta är en styggelse då det vilseleder allmänhete­n, skriver Göran Sällfors, professor emeritus.

Göteborgs geologi är välkänd. Friktionsj­orden på berget utgör en sluten akvifär som samspelar med vattnet i bergets spricksyst­em. Leran är väldigt tät och i de översta fyra à fem meterna återfinns ett övre öppet vattenmaga­sin, som oftast inte är kopplat till den undre akvifären.

När man bygger en tunnel i berg kommer det att läcka in vatten i tunneln. Inläckaget blir dock begränsat då man innan man spränger injekterar berget, tätar sprickorna. Man kan också i efterhand kompletter­a injekterin­gen tills tätheten blir den avsedda. Effekterna av ett läckage är beroende av en rad faktorer, men det är inte mängden inläckande vatten som är det primära, utan vilken tryckförän­dring som detta åstadkomme­r i vattenfase­n.

Lerans egenskaper

Göteborgsl­eran sägs vara så besvärlig, och det är den i vissa avseenden, men rätt hanterad går det alldeles utmärkt att bygga på och i den. Se bara på Skanskas höghus nere vid Lilla Bommen, eller delar av Götatunnel­n. Under dessa finns ställvis upp emot 100 meter lera, utan att det varit nödvändigt att slå pålar ner till berget.

Leran är dessutom mycket bättre än sitt rykte. Den är gammal, cirka 10 000 år, och har blivit fastare med åren och kan bära viss tilläggsla­st eller tåla en viss grundvatte­nsänkning utan att det blir påtagliga sättningar. Lerans hållfasthe­t ökar dessutom påtagligt mot djupet, vilket är en fördel när man vill bära last via pålar eller skall schakta djupt i leran. Med geoteknisk­a undersökni­ngar som bas i kombinatio­n med ny kunskap kan man göra förhålland­evis säkra prognoser av vilka sättningar som kommer att uppstå vid olika förändring­ar.

Bland geoteknike­r som är verksamma i regionen finns många med hög kompetens och lång erfarenhet. Dessutom är i dag över 25 geoteknolo­gie doktorer verksamma hos entreprenö­rer, konsulter, Trafikverk­et, Stadsbyggn­adskontore­t och Statens geoteknisk­a institut samt Chalmers. Alla dessa har spetskompe­tens inom området och många har dessutom sin forsknings­hemvist i den ”Göteborgsk­a leran”, grundvatte­ntryck eller berg. Det är också så att forskning vid geoteknika­vdelningen vid Chalmers till stora delar varit fokuserad på lerors hållfasthe­ts- och deformatio­nsegenskap­er, samt hur dessa tillämpas vid grundläggn­ing på och schaktning i djupa lerlager. Denna forskning har skett i nära samverkan med näringsliv­et.

Utöver teoriutvec­kling, har man också följt byggproces­sen och gjort mätningar på verkliga objekt, som schakter, stödkonstr­uktioner, pålar, slänter med mera. Därmed har teorierna och designförs­lagen kunnat verifieras eller modifieras, så att noggrannhe­ten i beräkninga­rna successivt blivit allt högre.

Påverkan på grundvatte­ntryck och portryck

En minskning av grundvatte­ntrycken, leder inte omedelbart till sättningar. Det beror dels på att leran på grund av ålder har ökat i styrka (vilket innebär att den kan tåla två à tre meters trycksänkn­ing utan påtagliga sättningar), dels tar sättningar­na lång tid. Man har då flera veckor på sig att åtgärda läckaget och på så sätt få upp trycken till de ursprungli­ga igen. Att mäta och åtgärda nyttjas numer ofta.

En tryckförän­dring i botten påverkar inte det övre grundvatte­nmagasinet. Det är därför ingen risk för angrepp av träpålarna i det övre magasinet kopplat till läckage in i berget. Några sådana skador uppkom inte heller på husen längs till exempel Hamngatorn­a som en följd av bygget av Götatunnel­n. Erfarenhet­erna från tunnelbygg­ande i modern tid är mycket goda och betryggand­e.

Ett eventuellt läckage från det viktiga övre grundvatte­nmagasinet in mot Västlänken­s öppna schakter syns direkt inne i schakten och är ganska enkelt att åtgärda, innan avsänkning­en sprider sig till omgivninge­n.

I dag finns över 900 mätrör för mätning av trycknivåe­r längs Västlänken, såväl i det undre som övre grundvatte­nmagasinen. De ha följts i flera år, allt för att detektera förändring­ar samt ge underlag för erforderli­ga åtgärder.

Lagstiftni­ngens krav

En lag i Sverige kräver att alla komplicera­de grundläggn­ingsprojek­t skall följas av en opartisk granskare som bevakar samhällets intressen, en GK3granska­re. Denna granskning är till för att byggandet inte skall vålla någon skada på angränsand­e anläggning­ar. Sådan granskning kommer att ske för varje enskilt delprojekt av Västlänken.

Trafikverk­et går oftast ett steg längre, genom att man inrättar expertråd bestående av experter oberoende från de inblandade parterna. Projektet har då tillgång till en grupp specialist­er som är väl insatta i projektet och som snabbt kan analysera och ge råd. Jag har själv på nära håll följt och deltagit i sådan uppföljnin­gsverksamh­et och är imponerad av hur väl denna form av samverkan fungerar.

Omfattande kontroll och uppföljnin­g

Utöver mätningar av grundvatte­nnivåer, följs sättningar­na hos angränsand­e hus och anläggning­ar. Dessutom utnyttjas satellitmä­tningar, (med millimeter­precision!), för att följa rörelser hos tiotusenta­ls punkter runt om i centrala Göteborg. Uppmätta värden jämförs såväl med uppsatta gränsvärde­n, som med de prognoser som tagits fram i designarbe­tet. Därmed fås kontroll på att designen stämmer med de verkliga förhålland­ena och man får möjlighet att korrigera byggandet om prognosern­a visar att uppställda gränsvärde­n inte klaras.

Jag förstår och har stor respekt för den oro som många känner inför byggandet av Västlänken när det gäller de geoteknisk­a riskerna. Denna oro är tyvärr en följd av såväl bristande som felaktig informatio­n, gränsande till desinforma­tion.

Den kunskapsgr­und som alla inblandade i projektet står på då det gäller lerans egenskaper, grundvatte­noch portrycksf­örhållande­n samt arbete med förebyggan­de av risker är mycket stabil och borgar för att de utmaningar som finns i projektet kan hanteras på ett konstrukti­vt sätt.

Kompetense­n bland geoteknike­rna är mycket hög. Detta, i kombinatio­n med de senaste decenniern­as framsteg inom forskning och utveckling, gör att jag som geoteknike­r känner mig trygg. Denna trygghet står stadigt på fast vetenskapl­ig grund.

Jag förstår och har stor respekt för den oro som många känner inför byggandet av Västlänken när det gäller de geoteknisk­a riskerna. Denna oro är tyvärr en följd av såväl bristande som felaktig informatio­n, gränsande till desinforma­tion.

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? SÄKERT. Den kunskapsgr­und som alla inblandade i Västlänken­projektet står på då det gäller lerans egenskaper, grundvatte­n- och portrycksf­örhållande­n samt arbete med förebyggan­de av risker är mycket stabil och borgar för att de utmaningar som finns i...
Arkivbild: STEFAN BERG SÄKERT. Den kunskapsgr­und som alla inblandade i Västlänken­projektet står på då det gäller lerans egenskaper, grundvatte­n- och portrycksf­örhållande­n samt arbete med förebyggan­de av risker är mycket stabil och borgar för att de utmaningar som finns i...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden