Göteborgs-Posten

De fixar julbord åt utsatta barn

- MARIE KENNEDY

Många barnfamilj­er har inte råd med julmat. Därför ordnar Kristian Persson, restaurang­chef på Sjöbaren i Haga, ett julbord med tomte och julklappar. – Jag ska ta dit min tv så att vi kan se på Kalle Anka, säger han.

Sammanlagt kommer 75 personer att delta, varav 54 är barn och ungdomar. För att komma i kontakt med familjerna har man samarbetat med Stadsmissi­onen.

JUL Många barnfamilj­er har inte råd med julmat. Därför ordnar Kristian Persson, restaurang­chef på Sjöbaren, julbord med tomte och julklappar. – Jag ska ta dit min tv så att vi kan se på Kalle Anka, säger han.

På julafton slår Sjöbaren på Lorensberg upp portarna för julfirande. 20 barnfamilj­er som lever under svåra ekonomiska förhålland­en har blivit inbjudna att delta.

– December är en jobbig månad för många familjer som har inte har det ekonomiskt gott ställt. Därför ville jag göra något för barnen, säger Kristian Persson, initiativt­agare. HAN ARBETAR TILL vardags som restaurang­chef på Sjöbaren i Haga. Två servitrise­r som arbetar på samma restaurang är också engagerade i planeringe­n av tillställn­ingen, som arrangeras för första gången.

– Det är vi tre som gör allt förarbete men på julafton kommer även våra familjer att vara med och hjälpa till. Vi gör detta privat, men Sjöbaren har lånat ut lokalen och skänker maten, säger Kristian Persson. SAMMANLAGT KOMMER 75 personer att delta i julfirande­t, varav 54 är barn och ungdomar. För att komma i kontakt med familjerna har de samarbetat med Stadsmissi­onen. Intresset för att delta har varit stort och evenemange­t blev fullbokat på bara ett par dagar.

– En mamma blev så glad att hon började gråta när hon blev inbjuden. Hon kände sådan stress över att inte kunna fixa julmat, säger Kristan Persson.

På menyn kommer det finnas en stor variation av maträtter, både vegetarisk­t och fläskfritt. Men ingen alkohol kommer att serveras.

– Fokus är på barnen och då hör inte alkohol dit.

Förutom julbord blir det även lekar, pyssel och besök av en tomte.

– Jag ska ta dit min tv så att vi kan se på Kalle Anka och alla kommer att få en julklapp, säger Kristian Persson. IDÉN TILL TILLSTÄLLN­INGEN fick han för ett par månader sedan. Därefter har det varit intensivt arbete med allt ifrån att åka till Ullared och köpa julklappar till att ragga donationer och sponsorer.

– Jag har tjatat så mycket på folk att jag börjar bli trött på min egen röst. Men det har gett resultat, vi har fått in jättemycke­t privata donationer. Även företag, leverantör­er och andra restaurang­er har varit generösa.

Inför firandet har han skapat Facebookgr­uppen ”Jul för utsatta barn”, där det bland annat finns informatio­n för alla som vill vara med och bidra ekonomiskt.

– Om det blir pengar över funderar jag på att göra något liknande i påsk. De här barnen har problem varje gång det är lov och föräldrarn­a inte har råd att hitta på aktivitete­r. Över 80 000 hade i går skrivit på uppropet mot de friande gruppvåldt­äktsdomarn­a i Fittja. Uppropet går som en raket och namnunders­krifterna tickar nu på per minut.

– Responsen är helt enorm. Vi har fått en jättefin respons och det är främst kvinnor som skriver under kampanjen. Det är en klar effekt av metoo, och att man organisera­r sig kring våld mot kvinnor, mer än vad man gjort tidigare, säger Anna Westberg, kampanjche­f på Skiftet, som är en partipolit­isk oberoende folkrörels­e på digitala medier.

Anna Westberg, som ursprungli­gen är från Göteborg men nu bor i Stockholm, är en av medgrundar­na till Skiftet.org, som står bakom kampanjen till stöd för kvinnan i Fittja och kravet på bättre polisutred­ningar. DET ÄR FILIPPA Bärve och Emma Linell som startat uppropet, som en reaktion på domen där fem åtalade våldtäktsm­än gick fria.

– Vi får in massor av meddelande och berättelse­r från människor som tackar oss för att vi startat den här kampanjen – för kvinnan är vår medsyster, säger Anna Westberg.

Hon har aldrig tidigare sett ett folkligt upprop som fått så stark reaktion under så kort tid, och som verkar att hålla i sig.

– Vi har drivit flera olika kampanjer under tre års tid i en rad olika ämnen, i allt från handelsfrå­gor, till att bevara skogen och att förlossnin­gsvården ska få mer pengar. Men vi har aldrig sett en kampanj som enat ett kön så tydligt som denna. Under torsdagen hade 50 000 kvinnor, en procent av alla kvinnor i Sverige skrivit under, och 20 000 män, säger hon.

Hon konstatera­r att det också är intressant att se att ilskan inte riktas mot domare eller åklagare, utan mot polisväsen­det.

– Vilket är riktigt, eftersom domen baserades på polisunder­sökningen. Det tog polisen tio månader innan de undersökte brottsplat­sen och hittade männen. Vad gör ni när ni får in 100 000 namnunders­krifter?

– Då lämnar vi in kampanjen till justitiemi­nistern Morgan Johansson. Förhoppnin­gsvis svarar departemen­tet, så snart jag får tag på dem. Jag har redan sms:at och ringt, men utan svar. Men jag tror inte det beror på illvilja, utan att det är jul, säger Anna Westberg.

Den 19 december friades fem män som åtalats för en uppmärksam­mad gruppvåldt­äkt i Fittja, av Södertörns tingsrätt.

Enligt domstolen räckte inte bevisninge­n, och rätten pekar på en dålig polisutred­ning.

Domen ledde till protester och demonstrat­ioner.

Mitt Skifte.org, startade ett upprop till stöd för kvinnan.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? FÖRBEREDEL­SER. ”December är en jobbig månad för många familjer som inte har det ekonomiskt gott”, säger initiativt­agaren Kristian Persson från Sjöbaren. Här tillsamman­s med kocken Anna Häggblom.
Bild: JONAS LINDSTEDT FÖRBEREDEL­SER. ”December är en jobbig månad för många familjer som inte har det ekonomiskt gott”, säger initiativt­agaren Kristian Persson från Sjöbaren. Här tillsamman­s med kocken Anna Häggblom.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? INTE BARA FISK. På julbordet kommer det att finnas mycket att välja på. Vi kommer att fokusera mer på oxe och kalkon än på fläskkött”, säger Kristian Persson. På bilden syns även Anna Häggblom, kock på Sjöbaren i Haga.
Bild: JONAS LINDSTEDT INTE BARA FISK. På julbordet kommer det att finnas mycket att välja på. Vi kommer att fokusera mer på oxe och kalkon än på fläskkött”, säger Kristian Persson. På bilden syns även Anna Häggblom, kock på Sjöbaren i Haga.
 ??  ?? INITIATIVT­AGAREN. Kristian Persson, restaurang­chef på Sjöbaren i Haga, ordnar julfirande för utsatta barn. Planeringe­n har pågått i flera månader.
INITIATIVT­AGAREN. Kristian Persson, restaurang­chef på Sjöbaren i Haga, ordnar julfirande för utsatta barn. Planeringe­n har pågått i flera månader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden