Göteborgs-Posten

Tidig skolstart ren galenskap

- Andreas Olausson

Hur är det möjligt att ni politiker bestämmer er för att införa skolplikt från sex års ålder? När man är sex år är man inte särskilt stor! Nu förväntas man klara det mesta själv.

Barnen blandas på det flesta håll med mycket äldre barn, ända upp till 15-åriga elever och allt vad det innebär. Om man inte är helt okunnig om hur verklighet­en ser ut på våra skolor förstår man ju att det kanske inte är så genomtänkt.

Många av barnen kommer att splittras från sina kompisar och tryggheten det innebär för dem. Flera av dem har redan blivit splittrade under de första åren på förskolan på grund av personalsi­tuationen och pengabrist­en.

Sen går de över till fritids och där kan det vara upp till 100 barn med fyra pedagoger. Tycker ni det är rimligt?

Det komiska är att de som vet bäst i dessa frågor bara skakar på huvudet åt ert beslut.

Det bästa vore om dessa barn fick gå kvar sitt sista år på sin förskola med sina kompisar och sin trygghet, men med mer fokus på förberedan­de övningar inför årskurs ett. Då hade ni sett betydligt bättre resultat framöver.

Se nu till att återta makten i skolan och skapa rätt förutsättn­ingar för barnens skolstart!

Har aldrig känt ett sådant politikerf­örakt som jag gör nu, och det är inte enbart på grund av detta idiotiska beslut.

 ?? Arkivbild: GORM KALLESTAD/TT ?? TRYGGT. Låt barnen behålla sin trygghet i förskolan ett tag till, skriver Andreas Olausson.
Arkivbild: GORM KALLESTAD/TT TRYGGT. Låt barnen behålla sin trygghet i förskolan ett tag till, skriver Andreas Olausson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden