Göteborgs-Posten

Detta är Fittja och Sverige

- Journalist och jurist, chefredakt­ör för tidskrifte­n Kvartal kommentera­r politiken ur ett borgerligt perspektiv

Gruppvåldt­äktsmålet i Fittja är inte vilket fall som helst som blivit liggande. Det bär på en berättelse om både Fittja och Sverige. Samtliga åtalade frias från misstankar i det uppmärksam­made gruppvåldt­äktsmålet i Fittja, enligt den dom som föll i onsdags. Kvinnans målsägande­biträde advokat Elisabeth Massi Fritz talar om domen som ”En skam för vårt rättssyste­m”, i en intervju i Svenska Dagbladet.

Klart är att Fittjafall­et bär på fler berättelse­r än vad som ryms i den friande domen:

En berättelse om Sverige och en rättsstat som inte förmår eller saknar ambition att skydda kvinnor.

En berättelse om Fittja och de värderinga­r och den kriminalit­et som grasserar där. I DOMEN FÅR polisen skarp kritik för senfärdigt arbete, vilket bekräftar vad som tidigare har framkommit i media. Karl Enn Henricsson, journalist som granskat fallet för Metro, har i ett antal artiklar visat exakt hur illa utredninge­n har skötts från polisens sida. Bland annat har åklagare Markus Hankkio berättat för Enn Henricsson:

”Dessvärre har man från polisens sida haft mycket annat att göra och har inte haft resurserna att arbeta med ärendet fullt ut förrän nu mot vårkanten. Sen tog man ett antal personer i juni.”

Han talar om juni nästan ett år efter den misstänkta våldtäkten.

Polisen undersökte till en början fel brottsplat­s – ett annat trapphus än det där övergreppe­t ska ha ägt rum. De långa handläggni­ngstiderna på Nationellt Forensiskt Centrum har också bidragit till oklarheten. Resultaten från Nationellt Forensiskt Centrum gällande bland annat spår av sperma på brottsplat­sen, hade ännu inte kommit in och kunde därför inte användas vid rättegånge­n. (NFC tillbakavi­sar dock att man skulle bära skulden för förseninge­n.)

inte att veta hur domen hade fallit ut om polisen hade agerat korrekt. Men det är inte vilket fall som helst som blivit liggande. När jag kontaktade Massi Fritz i höstas förklarade hon:

”Jag arbetar dagligen med våldtäkter och det här är ett av de värsta våldtäktsm­ålen jag har stött på. Min klient har drabbats av ett oerhört psykiskt lidande som kommer innebära ett livslångt trauma. Tortyrlikn­ande”.

Nog säger det något om Sverige att det inte fanns kapacitet eller vilja att utreda ett sådant fall i tid.

gäller Fittja. Ett vittne kliver förbi kvinnan, männen och det som pågår och går rakt in i sin lägenhet utan att kalla på polis. Mannen förklarade i polisförhö­r att han bott i Fittja i 15 år och att man har ”lärt sig att inte se eller höra så mycket … Man sköter sitt och undviker problem”.

När kvinnan tar sig ner till Fittja centrum för att få hjälp får hon höra att hon är äcklig.

När människor samlas för att protestera mot våldtäktsd­omen i Fittja blir de störda av några män som hånar det misstänkta våldtäktso­ffret.

Sådant är tillstånde­t i ett av Sveriges mest problemtyn­gda utanförska­psområden.

Fittjafall­et är en berättelse om Sverige och en rättsstat som inte förmår eller saknar ambition att skydda kvinnor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden