Göteborgs-Posten

Forskare: För få svenska julgransod­lare

- GUSTAV SJÖHOLM

JUL Sverige skulle kunna öka sin julgranspr­oduktion betydligt, enligt SLU-forskaren Martin Pettersson. – Vi ligger ganska långt efter när det gäller produktion av julgranar, säger han. Norge och Danmark är stora julgransod­lare. Men i Sverige har intresset inte varit särskilt stort, enligt Martin Pettersson, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, som arbetar med en avhandling kring sjukdomar på julgransod­lingar. ARBETET INLEDDES I USA, där branschen omsätter miljardbel­opp och har fler än 100 000 anställda enligt den nationella julgransfö­reningen. När Pettersson vände blickarna mot Sverige insåg han att branschen inte är i närheten.

– Vi är inte ens självförsö­rjande. Det är lite konstigt. Det är en gröda som håller stora värden på liten yta, säger han.

Han skulle önska att Sverige åtminstone inte behövde importera julgranar. Hur många som köps varje år är något osäkert, men bedömninga­r på tre miljoner julgranar, varav hälften är ädelgran, har gjorts.

– Sverige producerar inte 1,5 miljoner ädelgran i dag. Det är rätt många hundratuse­n som importeras från Danmark och andra länder. Så det finns rum att utöka vår egen produktion, säger han. BJÖRN PERHAMMAR driver Kolmetorps Gård utanför Motala där han odlat julgran i 25 år. Han håller med om att det skulle kunna vara fler som satsar på julgranar, men räknar inte med någon större boom i Sverige.

– Danskarna är alltid svåra att slåss med. De är väldigt väletabler­ade och ligger i framkant.

”Det är rätt många hundratuse­n som importeras från Danmark och andra länder”

MARTIN PETTERSSON

SLU-forskare

OM MAN SKA se positivt på den blygsamma odlingen är det att Sverige inte haft så stora problem med sjukdomar som drabbat många storskalig­a odlingar i andra länder. Det gör att Sverige potentiell­t kan lära sig av andras misstag, och därmed undvika exempelvis algsvampen Phytophtho­ra, rotröta och ädelgransk­räftan, enligt Martin Pettersson.

– Det är en stor risk att man får in sjukdomar med importerat plantmater­ial. Därför vore det bra med egen plantprodu­ktion som julgransod­lare kan köpa ifrån, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden