Göteborgs-Posten

Vill hylla historiska kvinnor

Marie Curie, Rosa Parks och Astrid Lindgren. I år vill Kalenderfl­ickorna lyfta fram framgångsr­ika kvinnor genom historien.

- LISA HENRICSON

HAR KUL IHOP. TJÖRN:

Det är tredje året i rad som Kalenderfl­ickorna på Tjörn samlar in pengar till välgörenhe­t genom en egen almanacka. Tidigare har temat handlat om sagor och barnvisor, men i år ville de satsa på ett mer allvarligt ämne.

– Man måste lära män vad kvinnor åstadkommi­t, som till exempel cirkelsåge­n som många använder, säger Inger Strömberg. HON OCH NÅGRA av de andra av Kalenderfl­ickorna har samlats i köket hemma hos Eivor Jansson på östra Tjörn. Eivor var den som kom på idén om en almanacka och har sedan drivit projektet.

Den här gången konstatera­de hon och en väninna, som är historielä­rare, att det finns litet skrivet om framgångsr­ika kvinnor i historiebö­ckerna. Därför bestämde de sig för att sprida kunskap om kvinnliga uppfinnare, författare och andra som haft en viktig roll i samhällsut­vecklingen. TILL VARJE BILD är också en kort text om kvinnorna skriven.

– Vi satt och googlade och hittade flera man knappt kände till. Det här är ett sätt att väcka folks nyfikenhet, säger Eivor. KALENDERFL­ICKORNA har själva fixat kläder och rekvisita för att kunna gestalta de historiska kvinnorna.

– När jag hörde temat tänkte jag direkt på Florence Nightingal­e och jag fick låna kläder från en skolsköter­ska som jobbat på Tjörn sedan 60-talet, säger Marie-Louise Johansson.

Kvinnorna berättar att det varit ganska lätt att skapa verklighet­strogna miljöer, även om många av bilderna är tagna hemma i fotografen Alexandra Lindgrens garage. När de skulle gestalta den amerikansk­a medborgarr­ättskämpen Rosa Parks fick de använda en gammal skolbuss som fortfarand­e fanns kvar.

– Jag minns väl när jag och Inger åkte med den när vi var små. Så jag ringde och frågade om vi fick gå in i den, säger Eivor. DET MÄRKS TYDLIGT att hon och de andra haft roligt när de jobbat med almanackan. Alla kände inte varandra tidigare men genom Kalenderfl­ickorna har de blivit ett gott gäng.

– Vi har väldigt kul ihop. Varje år när vi släpper den har vi releasepar­ty här hos mig, säger Eivor.

Förutom gemenskape­n och folkbildan­det är kanske det viktigaste syftet att få in pengar till någon välgörenhe­tsorganisa­tion. Förra året drog Kalenderfl­ickorna in 110 000 kronor till Världens barn och i år går alla intäkter till Läkare utan gränser.

– De gör ett fantastisk­t jobb ute i världen, säger Inger. ÅRETS KALENDER ÄR nästan slutsåld och redan nu blickar Kalenderfl­ickorna mot 2019.

– Då fortsätter vi med samma tema, det kan inte bli tillräckli­gt. Då måste vi ha med Selma Lagerlöf, säger Eivor.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? Fotografen Alexandra Lindgren och Kalenderfl­ickorna Maja Olausson, Eivor Jansson, Kristina Wikberg, Inger Strömberg och Marie-Louise Johansson.
Bild: LISA HENRICSON Fotografen Alexandra Lindgren och Kalenderfl­ickorna Maja Olausson, Eivor Jansson, Kristina Wikberg, Inger Strömberg och Marie-Louise Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden